Carl Fredriksen Transport reddet tusen liv under krigen
Høyt over Carl Berners plass og Oslo åpnet kronprins Haakon fredag en park til minne om landets dristigste og viktigste transportforetak.
Det høres så hverdagslig ut, men det var alt annet. Det uskyldige navnet, Carl Fredriksens Transport, skjulte krigens største flyktningoperasjon. Den hadde utgangspunkt i Syversens gartneri i Hekkveien, rett på oversiden av Carl Berner. I dag ble parken som skal holde minnet om operasjonene og menneskene bak den levende, og minne oss på at stjerner finnes også på jorden.
Et fint sted
— Dette stedet ble forskjellen på himmel og helvete for dem som var så heldige å komme hit, sa Victor Lind til Aften for et år siden. I dag, fredag, var det offisiell åpning av minneparken Dette er et fint sted .
- Første gang jeg var her, for fem år siden, slo det meg at det ikke var noe som fortalte hvilket fint sted dette er. Det var jo bare jeg som kunne se det. Jeg måtte frem hvorfor det er et fint sted, sa Lind som er hjernen og hjertet bak prosjektet. Det består av en liten vei som svinger seg til kollens topp, beplantning, belysning og tre stjerner av stein som forteller kortversjonen av de dramatiske hendelsene som utspilte seg her for drøyt 70 år siden.
«Dette var forskjellen på himmelen og helvete»
En av krigens største, men minst kjente, heltedåder foregikk i Oslo fra oktober 1942 til den ble rullet opp i januar 1943. Jødearrestasjonene hadde gjort det klart hva som ventet denne gruppen, og mange lå i dekning forskjellige steder i byen. Flere motstandsgrupper var også rullet opp, og mange motstandsfolk lå i dekning. Pågangen av flyktninger var derfor ekstra stor. Mange måtte transporteres ut av byen og til trygghet i Sverige.
Tusen liv
Det begynte med at en jaget jøde kom til Syversens gartneri og ba om hjelp til å komme seg unna tyskerne. Det ble til en diger operasjon. Med base i det gartneriet som holdt til her for 70 år sidenreddet fire ildsjeler, og mange, mange medhjelpere, livet til tusen nordmenn, halvparten var norske jøder, ved å få dem transportert over til Sverige. Redningsaksjonen, «Carl Fredriksens Transport», tok navn etter Norges konge, Haakon VII (opprinnelig prins Carl, sønn av kong Frederik).
Minnepark for motstandsfolk tagget ned med skjellsord
Gartner Rolf Alexander Syversen, Reidar Larsen og ekteparet Gerd og Alf Pettersen utgjorde kjernen i det som blir betegnet som den største redningsaksjonen under krigen. Mennesker i fare fikk beskjed om å møte opp på et bestemt sted. Der ble de plukket opp og fraktet til gartneriet. Etter noen timer i gartneriet ble de plassert i lastebiler og fraktet over grensen. To lastebiler ble brukt fem dager i uken i seks uker. De transporterte opptil 40 flyktninger i sikkerhet hver natt.
Minnepark
I dag var det offisiell åpning av minneparken, Dette er et fint sted , som skal sørge for at ettertiden ikke glemmer de lysende menneskene i den mørke tiden. Fra toppen av høydedraget som av en eller annen grunn har unngått utbyggernes oppmerksomhet og fått være et uberørt villniss helt til nå, kan man se ned på byen som ligger nedenfor — og så ta en titt opp på stjernehimmelen. Snur man seg den andre veien, kan man se stedet der gartneriet lå.Bydel Grünerløkka er litt bekymret for at den ikke har fått midler til å vedlikeholde parken, men i sin tale under åpningen gikk ordfører Fabian Stang langt i å forsikre om at kommunen vil ta godt vare på den viktige minneparken som en rekke ildsjeler har hjulpet Victor Lind i å realisere.