Oslo

Kineserne kommer tilbake til Oslo

Stadig flere kommer til Oslo. I første halvår økte antall utenlandske hotellovernattinger med 7,8 prosent og antall norske overnattinger med 5,7 prosent.

Bildet ble tatt i 2004, men det kunne blitt tatt i år; kinesike turister er tilbake i Oslo. FOTO: JON HAUGE
  • Stein Erik Kirkebøen

Til tross for internasjonale nedgangstider og høye, norske priser fortsetter turistene å strømme til hovedstaden. Også de kinesiske.

Om kineserne fortsatt boikotter Norge i protest mot fredprisutdelingen i 2010, så er det en del turister som ikke lojalt følger opp. I første halvår i år økte antall kinesiske overnattinger i Oslo med over 50 prosent.

Les også

Stadig flere kinesere søker visum til Norge

— Men det skyldes først og fremst sammenligningsgrunnlaget, vi hadde en kraftig nedgang i fjor. Nå er vi nesten tilbake på 2011-nivå, sier salgs- og markedsdirektør Heidi Thon i VisitOSLO. Historien om kineserne er litt spesiell.

Norge ble Oslo

— Kinesiske operatører fikk muntlig beskjed fra myndighetene om å sende færre turister til Norge, men det rammet Oslo helt spesielt. Veldig mange kinesiske turister overnattet på Gardermoen, i Lillestrøm og andre steder i Akershus. Rapporter fra operatører i Kina tyder på at det var lettere å gå under myndighetenes radar hvis det ikke sto "Oslo" i papirene, Norge var veldig mye Oslo, sier Thon. Nå er antall kinesere som overnatter i Oslo i ferd med å normalisere seg.

I tillegg til kineserne øker russere (39 prosent flere overnattinger) og kanadiere (86 prosent) kraftig.

Les også

Nordmenn ble nektet å reise til Tibet

Thon synes økningen i turister fra Sveits, ni prosent, er spesielt interessant. — De kommer neppe hit på grunn av fjellene, det har de hjemme. I tillegg til at de har råd, tror vi de kommer fordi de ser at Oslo ikke lenger er en søvnig by i utkanten av alt, men en trendy og spennende storbydestinasjon som har mye å by på. Vi tror flere ser det, og at det er forklaringen på at Oslo klarer seg bedre enn mange andre norske reisemål i en tid hvor koblingen av internasjonale nedgangstider og høyt hjemlig prisnivå gjør det vanskelig å selge Norge, sier Thon.

— Tyskerne ser det ikke?

Tyskerne kommer med båt

— Jo, jeg tror det. At vi har en liten nedgang i både tyskere og amerikanere er ganske narturlig etter at de har vokst kraftig i noen år. Når det gjelder tyskere, så forteller ikke overnattingsstatistikken hele sannheten. De er nemlig den største passasjergruppen på cruiseskipene som har besøkt Oslo, og i tillegg er det mange tysker som kommer på dagstur med Kielfergen, sier Thon.

— Japanerne?

Les også

Munch-utstilling på film i 30 land

— De er akkurat ikke inne på vår Topp15-liste, men tall fra Nasjonalgalleriet viser at de er den nasjonen som har nest flest besøkende på Munch-utstillingen, bare slått av USA, sier Thon. Hun tror en rekke store "events" som har funnet sted i Oslo de siste årene har bidratt til å holde turisttallet oppe.- Jeg håper Ekebergparken, som åpner om en uke, kan bli en magnet som trekker turister til byen neste år.

Totalt var det i årets syv første måneder totalt 1.370.185 hotellovernattinger, mot 1.296.670 i samme periode i fjor.