Oslo

- Synagogen vår ble beskutt med maskingevær i 2006

Lederen for Det Mosaiske Trossamfund i Oslo har på ingen måte glemt at hans egen menighet ble beskutt for få år siden.

  • Henrik Arneberg

Lederen av Det Mosaiske Trossamfund i Oslo har uttrykt både sorg og sinne etter helgens skyting i Danmark.

— Vi må regne med at terroristene også angriper oss, sa Ervin Kohn til Aftenposten søndag.

- Må stoppe negativ trend i Europa

Mandag formiddag mottok han både blomster og satt i møte med blant annet Islamsk Råd Norge og Oslo-biskop Ole Christian Kvarme .

— Vi må stå sammen. Vi har ikke råd til å oppleve det vi har opplevd i Paris, København og flere andre steder i verden, sier generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk råd til Aftenposten.

Han forteller at Det Mosaiske Trossamfund i Oslo og Islamsk Råd har hatt samtaler og dialog tidligere, og at dette er noe man vil fortsette med.

— Det er derfor vi kommer hit til synagogen i dag. For å sette oss ned og snakke sammen. Først og fremst har vi i Islamsk Råd Norge kommet for å kondolere for det som har skjedd. At jødiske liv har gått tapt. Hendelsen som har skjedd er starten på en negativ trend som holder på å slå rot i Europa. Den utviklingen må vi stå sammen i mot, sier Afsar.

Danmarks Statsminister: - Angrepet på den jødiske synagogen er et angrep på hele Danmark

Fra venstre: Oslo-biskop Ole Christian Kvarme, Mehtab Afsar (Islamsk Råd), Ervin Kohn (Det mosaiske Trossamfunn), Jon Aalborg (Mellomkirkelig råd) og generalsekretær Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig råd. Foto: Rolf Øhman

Beskutt med AG-3 i 2006

Ervin Kohn understreker at det er viktig ikke å krisemaksimere etter terroreren i København. Samtidig legger han ikke skjul på at han er forbredt på at det kan komme et angrep mot norske jøder.

— Rett etter en slik hendelse så er følelsene sterkere enn etter at det har gått noe tid. Samtidig er ikke Danmark langt unna, sier Kohn.

Han husker godt da menigheten på St. Hanshaugen ble beskutt i 2006.

— Det som har skjedd er ikke så ikke fjernt for oss fordi denne synagogen ble beskutt i 2006 med et AG-3-gevær. Det var grovt skyts og minst 13 skudd, om ikke flere. Den gangen gikk det heldigvis ikke liv tapt, men vi tåler heller ikke mye. Det er en veldig liten og sårbar jødisk befolkning i Norge. Vi tåler ikke mye før menighetslivet blir helt borte, sier Kohn.

Les også: Dette vet vi og dette vet vi ikke om København-angrepene