Oslo

Oslo Pride med nye rekorder – også økonomisk

På lørdag trakk Oslo Pride nær 300.000 mennesker ut i gatene. Nå er økonomien blitt så god at festivalen planlegger å ansette folk.

Aldri før har så mange mennesker gått i – og sett på – paraden under Oslo Pride. Her fra Grønland lørdag ettermiddag.
  • Sturle Scholz Nærø

For første gang fikk Pride-paraden gjennom hovedstaden over 40.000 deltagere. Ifølge festivalens egne anslag viste rundt 250.000 mennesker sin støtte ved å bivåne opptoget, som lørdag formiddag gikk fra Grønland til Studenterlunden.

Festivalsjef Fredrik Dreyer er overveldet:

– Jeg gikk selv helt fremst og fikk se hvor ekstrem publikumsoppslutningen var. Det er ikke mer enn tre–fire år siden at tilskuerne stort sett befant seg i Karl Johans gate og på Stortorvet. I år var det yrende fulle fortau langs nesten hele ruten. Fremover må vi jobbe enda mer med avsperringer og annen sikkerhet, fastslår Dreyer.

Les også

Les også: Derfor ble juni regnbue-måneden

Festivalsjef Fredrik Dreyer, her i Pride Park i Studenterlunden, før åpningen sist onsdag.

Måtte tidvis stenge inngangene

Oslo Pride omtaler seg selv som «Norges største og viktigste feiring av skeiv kjærlighet og mangfold». I hovedstaden er den i omfang nå kun slått av 17. mai-feiringen. Interessen bekreftes av besøkstallene i Pride Park, festivalsenteret i Studenterlunden, midt i Oslo:

– Tilstrømmingen var eksepsjonell i fjor, og den ble enda bedre i år. Fra onsdag ettermiddag til lørdag kveld hadde Pride Park litt over 76.000 gjester. Dette vet vi nøyaktig, fordi vi av sikkerhetshensyn registrerer tallet. Til tider var pågangen så kraftig at inngangene måtte stenges, opplyser kommunikasjonssjef Thomas André Syvertsen.

Oslo Pride er organisert som et aksjeselskap. Eneeier er FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Tall fra Brønnøysundregistrene viser at Pride-inntektene er mer enn doblet på fire år, fra 2,3 millioner i 2014 til 5,13 millioner kroner i fjor. Samtidig er driftsresultatet snudd fra minus 93.000 i 2014 til et overskudd på 702.000 kroner fire år senere.

Les også

Se bildene: Slik ble Pride feiret verden rundt

– Alt er gratis

– Alle inntekter går rett tilbake til festivalen, og der er alt gratis, med unntak av to fester på Rockefeller. Overskuddet er ikke større enn vi må ha for å bygge opp en trygg egenkapital, kommenterer Fredrik Dreyer.

Festivallederen opplyser at hoveddelen av inntektene kommer fra Pride Park, der det blant annet selges mat og drikkevarer. Dermed ligger det altså an til ytterligere inntektsøkning.

– Oslo Pride er ene og alene frivillig drevet. Heller ikke noen i administrasjonen får betalt. Med den veksten vi nå opplever, er vi nødt til å vurdere én fast ansettelse – helst mer. Utfordringen er at inntektsgrunnlaget ikke stiger i takt med publikumsbesøket, nettopp fordi dette er en gratisfestival, fremholder Dreyer.

Les også

Aftenposten mener: Det er fortsatt behov for Pride

– Trakk fulle saler

Ingvild Endestad, leder for organisasjonen FRI, poengterer at Pride-festivaler flest tar inngangspenger.

I forrige uke holdt Regjeringen mottagelse i representasjonsanlegget i Parkveien i forbindelse med Oslo Pride. Der deltok også FRI-leder Ingvild Endestad.

– Den eksplosive veksten har særlig kommet de siste årene. En av årsakene er at vi fra bevegelsens side er blitt flinkere til å synliggjøre utfordringene som gjenstår, samt at flere aktører har sluttet seg til. Oslo Pride er ikke bare fest og parader, men én hel uke fylt av fantastisk engasjement. Selv om det ble 40 grader i debatteltet på Youngstorget, trakk arrangementene fulle saler, sier hun.

FRI-lederen mener situasjonen internasjonalt er spesielt viktig:

– I mange land opplever vår sak store tilbakeslag. Dette gjør inntrykk på oss som tilhører den samme minoriteten i Norge. Senest på søndag, dagen etter rekordparaden i Oslo, ble et tilsvarende arrangement stoppet av myndighetene i Istanbul. Nå gjenstår det aller viktigste arbeidet – at friheten og fellesskapet er der resten av året, sier Endestad.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Festival
  3. Pride