Oslo

Oslo skal bruke 118 mill. på miljømarkering – de borgerlige protesterer

Statusen som europeisk miljøhovedstad 2019 koster skattebetalerne 118 millioner kroner. Høyre kaller beløpet vanvittig og protesterer.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg feiret i fjor at Oslo ble kåret til Europas miljøhovedstad for 2019.
 • og NTB
 • Thomas Olsen
  Journalist

– Jeg syns det er en vanvittig pengebruk, sier Oslo Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg til NRK.

Ytterligere 100 millioner kroner, i tillegg de 18 millionene satt av fra før, ble onsdag bevilget av bystyret i det reviderte kommunebudsjettet. Pengene skal brukes til å markere at Oslo er kåret til europeisk miljøhovedstad 2019 av EU.

– Dette er penger som kunne ha lønnet 150 lærere i ett år, penger som vi kunne brukt til å styrke kollektivtrafikken, og som kunne ha styrket hjelpen til barn og unge som lever under vanskelige kår og som risikerer å bli rekruttert inn i dårlige miljøer, sier Solberg.

 • Oslo vant først miljøpris – deretter internasjonal sykkelpris
– Dette er penger som kunne ha lønnet 150 lærere i ett år, sier Høyres Eirik Lae Solberg om byrådets budsjett til feiringen av Oslo som Europas miljøhovedstad.

Opposisjonen vil kutte

Men også Høyre ønsker å markere at Oslo er blitt miljøhovedstad, bare ikke like mye.

– Derfor har vi foreslått å sette av 10 millioner kroner i revidert budsjett, i tillegg de 18 som allerede er bevilget, til en nøktern, men tydelig og fin markering av at Oslo er miljøhovedstad, sier Lae Solberg.

Frp ville kutte hele 100 millioner-posten, mens Kristelig Folkeparti og Venstre foreslo å halvere beløpet.

– Skal brukes klokt og fornuftig

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) forsvarte pengebruken i bystyret onsdag. Han minnet samtidig om at det forrige byrådet - av H, V og KrF - to ganger forsøkte å få Oslo gjort til miljøhovedstad, uten å lykkes.
– Dette er ikke bare en feiring, men også en anerkjennelse - som gir forpliktelser, sa Johansen fra talerstolen.

Slik brukes millionene

I revidert budsjett har byrådet redegjort for hvordan pengene er tenkt brukt, slik NRK omtalte onsdag:

 • 30 mill. til ulike studieopplegg og programmer, blant annet for skoleelever, for næringslivet og for utenlandske gjester.
 • 27 mill. til kampanjer og synlighet, både gjennom informasjonsmateriell, reklame og annet, både digitalt og i bybildet.
 • 22 mill. til bydelsaktiviteter og tilskudd til ideelle tiltak.
 • 19. mill. til administrasjonsutgifter.
 • 16 mill. til arrangementer, blant annet åpningssermoni og flere konferanser.

– Det er veldig viktig å skape bevissthet, spre kunnskap og evne til å treffe de riktige valgene. Da må vi informere om det vi driver med, og også vise frem det vi gjør for å sette klima og miljø på dagsordenen internasjonalt, sa byrådslederen da han forrige måned forsvarte pengebruken.

EU: – Vil gi økt turisme og flere jobber

Da byrådslederen og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) i fjor feiret miljøbyutnevnelsen i den tyske byen Essen, ble det av EU fremhevet at prisen vil føre til økt turisme, «positiv internasjonal mediedekning verdt millioner av euro», økte utenlandske investeringer og dermed flere arbeidsplasser.

– Jeg antar at dette er basert på tidligere erfaringer fra andre byer. En kan sammenligne det med å være europeisk kulturhovedstad. Det betyr at Europas øyne er på oss og hva vi gjør, uttalte Berg til Aftenposten den gang.

Les mer om

 1. Klima og miljø
 2. Lan Marie Nguyen Berg
 3. Oslo
 4. Raymond Johansen