Oslo

Flotte skiforhold i hele Oslomarka denne helgen

Denne helgen ligger 1500 kilometer skiløyper ferdig preparert og venter i Oslomarka. 10 000 starter skituren sin fra Sognsvann på de travleste dagene. Men er du smart, er det fullt mulig å unngå skikø og parkeringskaos.

Odd Hübert (72) går rett fra hjemmet på Nordberg, sammen med hunden Aisha. Han holder seg helst i den østlige delen av Marka. - Jeg går helst der det er minst mulig folk, spesielt når jeg går med en hund som er veldig sosial, og som helst vil hilse på dem som går bak, sier han.
  • Heidi Anne Johnsen

— Nei, Sognsvann er ikke attraktivt, sier Anne Jensen Rønning og ler.

— Det er så mange andre flotte løyper å velge. Favoritten er fra Skar, opp på vestsiden og inn mot Kikut.

Hun og Solveig Sølyst var blant dem som nøt vintereventyret ved Låkeberget i Maridalen torsdag.

De fleste løypene prepareres

Solveig Sølyst og Anne Jensen Rønning bor innerst i Maridalen og har tatt bussen ned dalen for å gå hjem igjen. - Vi går på ski så mye som vi kan. Bedre skiforhold enn nå får du ikke. Det er så stille. Du hører ikke at skiløperne går i løypa, sier Sølyst.

Med 30–50 cm snøfall i osloområdet de siste dagene, kan løypemannskapet endelig lage skispor igjen. Alt ligger til rette for sesongens første, store skihelg.— Vi kommer til å kjøre opp veldig mye før helgen. Jeg tror at vi får tatt det aller meste, sier Knut Johansson i seksjonssjef i Bymiljøetaten med ansvar for Nordmarka.

Skådalsløypa fra Midtstuen er kjørt opp, og mange steder har nærskiløyper har fått spor, slik at turen kan starte hjemmefra. I Oslo blir det dessuten kjørt opp løyper i flere av parkene, som Frognerparken, Torshovdalen, Tøyenparken, Ekeberg og Holmendammen.

Totalt var 1500 kilometer skiløyper kjørt opp torsdag ettermiddag. Det er altså ingen grunn til å stampe i kø fra Sognsvann til Frognerseteren.

La bilen stå og reis kollektivt

Emilie Nordskar i Skiforeningen oppfordrer folk til å la bilen stå, hvis mulig.

— Det blir mye trykk på p-plassene, og vi vil gjerne oppfordre folk til å reise med buss, trikk eller bane, sier hun.

— Generelt vil det være mange ivrige skiløpere ute i helger hvor det faller mye snø, uansett hvor man starter å gå fra. For heldigvis er folk i Osloområdet veldig glade i å gå på ski, så da stimler folk til!

I Sørkedalen kan man parkere/gå av bussen ved landhandleriet og gå fra Elveli.

Hvis man ønsker å gå fra populære utfartssteder, som Sognsvann, er det lurt å være tidlig ute, råder hun.

Sliter over myrer og skogsløypene

Snødybden varierer i Oslomarka. På Mylla og Oppkuven ligger nå én meter snø. Men også i Østmarka er det fine forhold, med rundt 40 cm. Også her blir alle hovedløypene kjørt opp.

Hassan Bougato (36) kjører fra Sandaker til ulike utgangspunkt i Marka. - Jeg har gått flere skiturer i år. I går gikk jeg i Vestmarka. Jeg går også ofte fra Sandermosen til Sinober. I morgen hadde jeg tenkt å gå fra Sognsvann - men det er kanskje ikke så lurt?

Men en del av myrene klarer ikke tyngden av de store maskinene. Det gjelder spesielt i Østmarka, men også en del myrer i Nordmarka, som myrene fra Ullevålseter og Lillomarka sør for Sinober. Her blir det kjørt med snøscooter og ATV.En del av skogsløypene er også vanskelig å få kjørt. Men Johansson lover at preppemaskinene skal gå fullt nesten døgnet rundt nå. Isete og slitne løyper vil bli kjørt opp på nytt på søndag.

— Gutta som kjører legger sjelen sin i dette, sier Johansson.

— Jeg tror det blir en kjempeflott skihelg.

Mer snø i vente og sol på søndag

Vakthavende meteorolog på Blindern, Øivind Johnsen, melder at vi har enda mer deilig snø i vente.

Fredag får en kald start, under 10 minus enkelte steder, men det vil stige i løpet av dagen. I lavere strøk vil det nærme seg null, mens det i Marka vil holde seg kaldt. På fredag kveld kommer påfyll av mere snø, og snøværet vil fortsette til ut på lørdag formiddag.

På lørdag vil temperaturen stige litt igjen. Men til tross for at det kan bli plussgrader under 400 meter, tror meteorologen at snøen er så kald at det fortsatt vil være fine skiforhold.

Utover lørdag blir det lettere, men trolig ingen sol. Mot kvelden blir det kaldere. På søndag blir det kaldt igjen, rundt 5–10 minusgrader, opphold og litt sol.

— Vær forsiktig på vannene

Skiforeningen råder folk til å være forsiktige og vurdere isforholdene nøye på vannene i Marka. Følg staket løype over vannene. Det har kommet mye snø på isen i det siste, noe som gjør det vanskelig å vurdere isforholdene – i tillegg til at isen varierer mellom vannene og også på ett og samme vann.

Her kan du starte skituren med (litt) mindre folk og biler:

  • Nordmarka: Skar (P-plass og kollektivt), Låkeberget (P-plass og kollektivt)
  • Lillomarka: Linderudkollen/Solemskogen (P-plass og kollektivt), Badedammen (P-plass på Grorud)
  • Østmarka: Skullerud (P-plass og kollektivt «rett til døren»), Grønmo (P-plass), Krokhol (P-plass)
  • Asker og Bærum: Burud (P-plass og kollektivt), Skui (P-plass og kollektivt)

Les også

  1. Snøen laver ned over Oslo. Og det vil den også de neste dagene.

  2. - Alternativet til vern er flatehugst

  3. Skiturer for enhver smak

Les mer om

  1. Marka