Oslo

Mildt og vått i november - året kan bli rekordvarmt

Hvis du synes det har vært vått i Oslo i november, så er det feil. I 2000 var det vått. Men mildt har det vært. Men heller ikke så mildt som i 2000. Likevel blir 2014 etter alle solemerker det varmeste året som er målt på Blindern.

Det har vært vått i november, men ikke rekrodvått. Det var det i år 2000.
  • Stein Erik Kirkebøen

101,5 mm nedbør ble registrert på Blindern i november i år. Det er sånn midt på treet, 18 ganger er det registrert mer nedbør i november siden målingen der oppe begynte i 1937.

Våtest var altså år 2000, da kom det nesten tre ganger så mye nedbør som i år; 279 mm. Alt som var av lokale bekker, elver og vann gikk over sine bredder og breddfulle Akerselva var en imponerende turistattraksjon.

November det året er fullstendig i en klasse for seg når det gjelder nedbør, nummer to på den våte listen er november 1970, da kom det hundre millimeter mindre; 180 millimeter.

Syvende varmeste november

Heller ikke når det gjelder temperatur er årets november helt på topp – eller i bunnen alt etter som man ser det. Det har vært mildt, på målestasjonene i Oslo og Akershus er det målt mellom 2,5 og 5 grader høyere enn det som er normalt, sier statsmeteorolog John Smits til NRK.

Men selv om det har vært varmere enn normalt, så er det ikke rekordmildt. Tidenes mildeste hadde vi i det året det var så vått, i 2000. Da viste termometeret på Blindern 5,8 grader i gjennomsnitt. Årets november lå lenge på en delt 2. plass, men et lite temperaturfall de siste dagene av måneden sendte 2014 ned på 7. plass, med en gjennomsnittstemperatur på 4,1 grader.

Tidenes varmeste år?

Men én interessant rekord er innen rekkevidde på Blindern. Om en måned kan vi etter alle solemerker registrere det varmeste året som noensinne er registrert på Blindern.

Statsmeteorolog Matilda Hallerstig har de ganske varme fakta:

— Det varmeste året vi har registrert på Blindern så langt, er 2000. Da var middeltemperaturen 7,8 grader. Middeltemperaturen så langt i år er 9,2 grader. Det betyr at bare sprengkulde i desember kan forhindre ny årsrekord. Vi må ha en middeltemperatur på -8 grader i desember for ikke å sette ny rekord. Det skal mye til, gjennomsnittet for desember på Blindern er -2,4 og det kaldeste vi har registrert, i 2010, var -9,2.

Med andre ord; hvis året ikke skal bli rekordvarmt, må det bli rekordkaldt i desember. Og i øyeblikket er det ingenting som tyder på det; yr varsler temperaturer pluss/minus null på Blindern den kommende uken.

Les også

  1. Tidenes våteste oktober som er målt på Blindern

  2. Varmeste juli i Oslo på 59 år

  3. Varmeste vår på nesten 100 år i Oslo

afp000438973-CuMdBFSdgM.jpg