Oslo

- Viktig å faste

Nora Lahlahi (t.v.) rører hverken vått eller tørt når solen er oppe nå under ramadan. Hun er ikke plaget av at venninnene Aida Falch Norstrand og Malin Larsen Parr spiser rett foran henne.

På Sogn videregående følger de fleste elevene ramadan, men ingen føler seg presset til å faste. For Nora Lahlahi (16) er det viktig å faste, selv om hun blir sliten av det.

  • Wasim K. Riaz

Forrige torsdag begynte ramadan, muslimenes hellige måned. Da kan de hverken spise eller drikke fra daggry til solnedgang, det vil si fra cirka klokken 05 til 19.30. Av seks elever Aften treffer på Sogn videregående skole, har tre fastet. For de andre ble det for tøft å klare seg uten mat og drikke fra morgen til kveld. I kantinen sitter Nora Lahlahi (16) sammen med to venninner. Mens hun faster, spiser de suppe rett foran øynene hennes.— Jeg synes litt synd på henne. Jeg ville ikke ha klart meg uten mat og drikke, sier Aida Falch Norstrand (18).- Jeg tuller av og til med Nora om hun skal ha mat, sier Malin Larsen Parr (18).Ved et annet bord sitter Taj Aldein (17), som under ramadan våkner klokken 03.30, spiser frokost og sover i et par timer til før han skal på skolen. Kameraten Abdifatah Mohamud (16) klarer ikke å følge med i timen uten mat og drikke, så han dropper fasten. Dessuten spiller han fotball, og da må han jo spise.- Det blir lange dager når jeg våkner klokken 03.30 for å spise, og så skal rekke skolen, sier Taj.Han faster ikke hver dag, for det er vanskelig å følge med i timen uten å spise og drikke.

- Deilig å slippe

— Jeg klarte ikke å våkne før soloppgang, og fikk ikke spist noe. Derfor faster jeg ikke i dag, men jeg pleier å gjøre det ellers, sier Ayyanle Mustafa (17). - Jeg fastet tidligere, men nå må jeg ta astmamedisiner, så derfor kan jeg ikke. Det er jo litt deilig å slippe, sier Ahmed Salim (17).

Ganske utbredt

De fleste muslimer blir lært opp til å faste fra barndommen av. På Sogn følger de fleste elevene ramadan, men ingen føler seg presset til det.Rektorene Aften har snakket med, har inntrykk av at flertallet av muslimske elever faster.- Fasten er inngrodd blant de muslimske elevene. Noen blir kanskje litt slitne på slutten av måneden, sier Sogn-rektor Elin Stavrum.- Mange er opptatt av å faste. Faktisk merker vi at interessen for bønn og faste er større i år enn før, sier rektor Jan Ljøner på Hellerud skole.

Halvparten av disse guttene i kantinen på Sogn videregående droppet fasten denne dagen. Fra venstre Abdifatah Mohamud, Ayaanle Mustafa, Ismael A.Muhsen, Aesar Y. Salman, Ahmed Salim og Taj Aldein.