Mattilsynet: - Kosttilskudd kan føre til helseskader

Mattilsynet melder i en ny rapport at kosttilskudd kan føre til helseskader, kreft og død.

Kosttilskudd kan inneholde helseskadelige legemidler, uten at dette er merket på pakningen, varsler mattilsynet. Illustrasjonsfoto.
  • Bt
  • Elisabeth De Lange Gjesdal

Kosttilskudd kan inneholde helseskadelige legemidler, uten at dette er merket på pakningen. Innholdet kan bare avdekkes gjennom analyser. Det skriver Mattilsynet i en rapport som legges frem i dag, i følge VG.

— Folk må bruke sunn fornuft. Uansett hvor god kontroll vi har, er dette et stort og sammensatt marked. Det er mulig å få fatt i kosttilskudd fra de forskjelligste kanaler. Vi vil aldri ha 100 prosent kontroll. Folk må ta et ansvar selv, fastslår tilsynsdirektør Kristina Landverk i Mattilsynet overfor VG.

Dette skal være de farlige produktene:

Slankende naturmidler:

Benzodiazepiner er syntetiske stoffer som virker angstdempende, beroligende og muskelavslappende - men er også sterkt avhengighetsskapende. Bruk av efedrin og sibutramin kan medføre svært alvorlige helseskader som psykose, hjerte/karproblemer og i verste fall død.

Smertestillende urteprodukter:

Det ble i Norge meldt om flere tilfeller av leversvikt, og også ett dødsfall ble knyttet til bruk av "Fortodol". Produktet ble trukket fra det norske markedet.

Naturlige potensmidler:

Dette kan utgjøre en alvolig helsefare, spesielt for pasienter med hjertesykdom.

Kinesiske urtepreparater:

I Belgia er det siden 1993 rapportert om mer enn 100 tilfeller av alvorlige nyreskader hos unge kvinner sm brukte et slankemiddel som inneholdt Aristolochia. I Norge ble det i 2011 beskrevet et tilfelle hvor en ung kvinne ble innlagt på sykehus med nyresvikt.

Kosttilskudd mot revmatisme:

Pasientene fikk måneansikt, hyppige infeksjoner, vektøkning, magesmerter, økt tendens til blåmerker og sårdannelse, endringer i hormonverdier og kvinner fikk økt hårvekst i ansiktet.