Oslo

Antirasistisk Senter demonstrerte mot kunstner Lars Vilks

Flere hundre mennesker protesterte mot svensk kunstner i Oslo sentrum i kveld.

Den kontroversielle kunstkritikeren Lars Vilks holdt torsdag kveld et foredrag på Deichmanske bibliotek i Oslo. Rundt 200 demonstranter dukket opp utenfor biblioteket for å vise sin motstand mot det de mener er et forsvar for nazistisk propaganda.
  • Aftenposten & Ntb
  • Henrik Arneberg

Mer enn 200 personer demonstrerte torsdag kveld utenfor Deichmanske bibliotek i Oslo.

Bakgrunnen er at svenske kunstneren Lars Vilks holdt et foredrag om Dan Park, en svensk gatekunstner som i august ble dømt til seks måneders ubetinget fengsel for rasistisk hets etter en utstilling på et galleri i Malmö i juli.

200 personer deltok i demonstrasjonen mot Lars Vilks foredrag på Deichmanske bibliotek torsdag kveld. Antirasistisk senter, som arrangerte demonstrasjonen, mener Vilks forsvarer nazistisk propaganda på et for tynt grunnlag

— Pakker inn høyreekstremisme

— Dan Park er høyreekstrem i sine handlinger. Han pakker dem inn ved å si det er kunst og ment for å provosere, men det budskapet han fremfører er langt over grensen, sier nestleder Ervin Kohn i Antirasistisk senter til Aftenposten Osloby.

Kohn og en rekke andre demonstranter møtte opp, hovedsakelig for å demonstrere mot at Deichmanske bibliotek tillater kunstneren å holde foredrag i deres lokaler.

— De burde kansellert. Han forsvarer en nazist, sier Kohn og legger til at han mener flere av Parks arbeider kun handler om å spre hatefulle ytringer.

Les også: Antirasistisk senter vil demonstrere mot Lars Vilks

Kunstneren: Misforstått

Vilks, som var invitert av det islamkritiske nettstedet Document.no, mener demonstrasjonen kun viser at folk ikke forstår hans kunst.

– De har vel egentlig gått i hans felle, for hans mål er jo å angripe det politisk korrekte og den dobbeltmoralen det fører med seg. Han lager satire av antirasismen gjennom å fremstille seg selv som politisk ukorrekt, sier Vilks til NTB.

Park er dømt for rasisme flere ganger tidligere, første gang i 1998, da han gikk i en jakke dekorert med hakekors. Park har alltid benektet at han er nazist eller sympatiserer med høyreekstremister