Her er passasjertallene for 2017: 371 millioner reiste kollektivt
Synes du det er blitt trangere på T-banen? Det kan være reelt. I fjor økte antall reisende med 10,9 prosent. Ruter satte historiske rekorder.
Fra 2015 til 2016 hadde T-banen 11,7 prosent flere påstigninger. Veksten fortsetter også til 2017: 10,9 prosent flere påstigninger.
I fjor reiste 118 millioner passasjerer med T-banen.
Totalt hadde kollektivtrafikken i Oslo og Akershus i fjor hele 371 millioner påstigninger, altså passasjerer.
Totalt vokser antall reiser med kollektivtrafikken med 5,9 prosent. I Oslo er veksten 6,1 prosent, mens den i Akershus er 5,3 prosent, ifølge Ruter.
Mens de fleste områder innen kollektivtrafikken har økning, blir det stadig færre passasjerer på trikken. Det skyldes i høy grad at nye trikkespor legges, og at trikkene går stapp fulle. Ifølge Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen er trafikken flyttet over til buss, som også i fjor satte ny rekord med 158 millioner passasjerer. Det er 7,7 prosent opp fra 2017.
- HAR 1,8 PASSASJERER PR. AVGANG: Prisen for å gjenåpne Oslos minst brukte trikkeholdeplass øker med over 50 prosent, til 37–38 millioner kroner.
– Ingen i verden er så godt posisjonert
– Reitan Jenssen, hva skal dere gjøre for å møte fortsatt befolkningsvekst i Oslo og Akershus?
– Vi må gjøre mer av alt vi gjør i dag. Og være relevante når kundene i årene som kommer vil forvente mer, som med digitale løsninger.
– Er dere godt rustet?
– Jeg møter kolleger i Europa og verden for øvrig og kan i dag ikke se noen som er bedre posisjonert enn oss for det som kommer, sier Reitan Jenssen.
Befolkning opp 20 prosent - kollektivtrafikk 60–80 prosent
Under pressekonferansen onsdag da reisetallene ble presentert trakk Ruter trådene tilbake til 2007, da selskapet ble etablert.
Mens befolkningen har økt med 20 prosent er det 80 prosent flere kollektivreiser i Akershus siden 2007, 60 prosent flere i Oslo.
Biltrafikken inn i Oslo er nå tilbake på 2007-nivå.
– Dette er tall vi nesten ikke trodde var mulig å få til, sier Reitan Jenssen.
Byråd for samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg (MDG) hadde følgende hilsen etter rekordtallene:
- Gratulerer til Ruter og alle oss rundt Ruter, og til Oslos befolkning!
- SELVKJØRENDE BILER: To av tre skeptiske. Men, de dagdrømmer ikke bak rattet.
Selvkjørende busser kommer - men vil trenge flere bussjåfører
Ruter ser på hvordan ny teknologi kan fylle ut helheten i dagens kollektivtilbud, og Reitan Jenssen viste bilder av blant annet små selvkjørende busser.
– Hvilken rolle ser du for deg at disse kan få i Oslo?
– Hele verden prøver nå å sette seg inn i og forstå hvor fort de kommer og hvilken rolle de får. I det mest ekstreme tilfellet kan det være at de overtar det meste av det som kjører på overflaten i dag. Samtidig vil vi i årene som kommer trenge stadig flere bussjåfører for å dekke behovet.
– Foreløpig, hvilken rolle tror du selv at de får?
– Jeg tror den første rollen blir å fylle ut dagens infrastruktur. For eksempel frakte folk fra T-banestasjoner til der de bor, akkurat når de trenger det, og ikke når vi ellers har kapasitet og tilbud.
– Når tror du vi vil se dem i bybildet?
– Jeg tror de vil dukke opp mot slutten av året, og neste år. Da håper vi å komme i gang med uttesting for å finne ut hvordan denne teknologien vil fungere, sier Reitan Jenssen.