Oslo

Flere tusen på folkefest

Flere tusen personer sto torsdag kveld i kø for å komme seg til åpningsseremonien til Ekebergparken.

På grunn av den store folkemengden ble åpningsseremonien forsinket, men de fremmøtte kan glede seg over kveldens konsert og påfølgende fyrverkeri. Foto: Wasim Riaz

 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz

Nina Ansethmoen (fra venstre), Birgit Grydeland og Inger-Helene Ansethmoen er svært fornøyde med den skulpturparken i Ekebergskogen.

Flere politikere var til stede under åpningen av skulpturparken til Christian Ringnes i kveld. Her blir ordfører Fabian Stang tatt imot av Ina Johannesen som er administrerende direktør for parken. I bakgrunnen: kulturbyråd Hallstein Bjercke og ordførerens rådgiver, Rune Dahl (helt til venstre).

Tor-Arne Granli (til venstre) og byggmester Rune Neteland har rehabilitert bygningene som tilhører Ekebergparken. I kveld fant de frem finstasen. Her er de innom det gamle vannreservatet som nå heter «Sky Space».

— I 1889 fikk vi denne parken i gave. I dag har vi fått den igjen, kunne kveldens konferansier Linn Skåber juble foran flere tusen mennesker som hadde tatt turen til Ekeberg torsdag kveld.

— Som dere ser er ikke parken helt ferdig. Beklager, det er ennå noen trær å ta, fortsatte hun humoristisk.

Med nylagt ferdiggress og opparbeidede turstier med fakler ble skulpturparken offisielt åpnet rett før klokken 19 i kveld.

Les også

Skulpturparken for dummies

Flere tusen mennesker er i kveld til stede for å være med på festen som avsluttes med fyrverkeri. Det var til tider kø på stien som førte til hovedscenen.

Turvei i barndommen

For Birgit Grydeland var dette en spesiell begivenhet. Hun er vokst opp i Gamlebyen, og ble kjent med Ekebergskogen allerede i barndommen.

— Dette var turveien vår i helgene. Før var dette en perle bare for de lokalkjente. Nå er parken tilgjengelig for alle. Jeg vil gjerne vise den frem til mine utenlandske bekjente, sier Grydeland som er der sammen med Nina Ansethmoen og Inger-Helene Ansethmoen.

Les også

Slår opp protestleir

— Vi var her allerede ved 16-tiden, og har rukket å se en god del. Vi er virkelig imponert over parken, sier Nina. - Vi kan ikke skjønne at noen kan være kritiske til parken. Den er jo blitt veldig fin, sier Inger-Helene.

De fleste som var innom parken i kveld, var voksne kvinner.

— Jeg har observert dette, men jeg vet ikke hvorfor det er så mange kvinner her, smiler Nina Ansethmoen.

Stor attraksjon

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) skulle sammen med ordfører Fabian Stang (H) stå for den offisielle åpningen.

— Jeg har allerede tyvtittet litt, og er mektig imponert over parken. Dette vil styrke Oslo som kulturattraksjon verden rundt, sa Bjercke før åpningen.

- Jeg lurte på om noen kom på åpningen siden mange allerede har vært her og sett. Sånn sett er det svært gledelig at så mange er her. I tillegg til å bygge flere barnehager, skoler og sykehjem er det også viktig å bli beriket på kultur, supplerte Fabian Stang.

Les også

Bli med på skulp<span style="color:#01DF3A;">tur</span>

Lasse Østmark, bydelsdirektør i bydel Gamle Oslo var også til stede under åpningen. En del av parken ligger i Gamle Oslo.— Jeg tror at parken vil føre til økt bruk av skogen. Det er positivt at flere vil bruke parken og området rundt. Og så vil det komme en-to nye skulpturer hvert år, slik at parken vil utvikle seg. Det er også spennende å se på dette i sammenheng med utviklingen i Bjørvika, sier Østmark.

«Helt vanvittig»

Det var ikke bare milliardæren Christian Ringnes som smilte bredt. Også byggmester Rune Neteland og prosjektleder Tor-Arne Granli fra firmaet Byggmester Neteland kunne vise frem sine tenner.

— Vi har pusset opp bygningene tilknyttet parken. Noen hadde okkupert flere av eiendommene før vi kom inn. Jeg husker da jeg gikk igjennom eiendommen med en skrutrekker i mørket for halvannet år siden, minnes Neteland.

På det meste var 20-30 ansatte fra firmaet hans på jobb for å rehabilitere bygningene.

— I dag er vi veldig stolte. Det har vært en veldig morsom, men også en veldig krevende jobb. Vi er mest fornøyd med «Sky Space». Det er det gamle vannreservatet som er bygget om. Og der er det lysshow hele tiden, smiler Neteland.

Det er den amerikanske kunstneren James Turrell som står bak «Sky Space». Torsdag var det til tider lang kø for å komme inn der.

Ekebergparken har fått mest oppmerksomhet for sine kvinner, men denne herren har også fått en plass i parken. Vel å merke på døren til herretoalettet.

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Skulpturene på Ekeberg: Et Vigelands-anlegg for vår tid

 2. KULTUR
  Publisert:

  – Holmlia i Oslo ligner på Bergen. Heldigvis!

 3. OSLO
  Publisert:

  Prisnominerte, rimelige boliger for unge står ferdig på Furuset i Oslo

 4. BOLIG
  Publisert:

  Selgeren mente stølshusene burde rives - men heldigvis ble noen inspirert. Nå skinner de som små diamanter.

 5. OSLO
  Publisert:

  Dette er Oslos nye «it»-festival

 6. OSLO
  Publisert:

  Her kommer Oslos nye strender og badebrygger.