Oslo

Ekebergparken på topp 5-liste i amerikansk storavis

The Wall Street Journal har kåret verdens beste skulpturparker.

Ekebergparken har fått positiv omtale i den amerikanske avisen Wall Street Journal. Parken er godt besøkt av både Oslos innbyggere og turister. Bildet viser Sean Henrys skulptur «Walking Woman».
  • Øystein Aldridge
    Øystein Aldridge

Ekebergparken i Oslo er blant de fem parkene som listes opp av The Wall Street Journal.

Avisen trekker frem utsikten fra Ekebergparken over Oslo sentrum og fjorden. De nevner helleristningene fra jernalderen og at parken ble kjent som utsiktspunkt for Edvard Munchs Skrik .

Videre skryter avisen av det tette skoglandskapet og gresslettene på Ekeberg, og skriver at det finnes både hjort og rev i området.

Wall Street Journal skriver også at det er finansmann Christian Ringnes som har finansiert Ekebergparken. De kaller utvalget for «en eklektisk samling på rundt 30 verker» av kunstnere som Rodin, Renoir, Dalí, Maillol, James Turrell, Jenny Holzer, Jake and Dinos Chapman, Damien Hirst og Louise Bourgeois.

De øvrige skulpturparkene på listen til Wall Street Journal er Domaine Du Muy-parken i Sør-Frankrike, Storm King Art Center i New York, Oliver Ranch i California og Hakone Open Air-museet i Japan.

— En celeber liste vi har havnet på

Direktør i Ekebergparken Ina Johannesen er veldig glad for anerkjennelsen fra Wall Street Journal.

— Det er tydelig at kunst- og kulturnorge legges mer og mer merke til i utlandet. Spesielt gøy er det at vi som ung institusjon har lykkes så godt at vi vekker oppsikt både på grunn av det kunstneriske utvalget og for måten vi har løst parkens anleggelse på, sier Johannesen.

Ekebergparken har ikke noe system for å registrere antall besøkende, men Johannesen sier de ser en jevn tilstrømning av mennesker.

— Vi vet at folk bruker parken jevnlig og at mange kommer tilbake. I tillegg til 34 skulpturer har vi etablert et museum og et aktivitetshus for barn. Nærheten til byen er også ganske unik. Ikke mange byer som har en såpass sentral skulpturpark. Det er en ganske celeber liste vi har havnet på, sier hun.

Har fått skryt av Bloomberg

Ekebergparken har tidligere fått plass på næringslivsmagasinet Bloombergs liste over 20 ting å gjøre i Norge. Bloomberg trekker frem verkene av Bourgeois, Turrell, Cragg, Abramovic og Rodin.

Nettmagasinet skryter også av at det er gratis inngang og døgnåpent i parken, noe de mener er spesielt prisverdig i en så dyr by som Oslo.

Flere utenlandske medier kom på besøk i forbindelse med at Ekebergparkenåpnet høsten 2013. Den danske avisen Politiken skrev blant annet at Oslo har fått en moderne skulpturpark som levner naturen masse plass.

Britiske The Guardian mente at « Oslos befolkning er heldige som har fått disse verkene så nærme sentrum

Omdiskutert skulpturpark

Skulpturparken i Ekebergåsen var heftig diskutert før åpning. Kritikerne mente blant annet at Oslos politikere ga bort et viktig friområde til milliardæren Christian Ringnes.

En rekke personer, organisasjoner og politiske partier har klaget på kommunens behandling og godkjenning av Ringnes' skulpturpark ved Ekebergskogen, men ingen klager førte frem.

Mange var også kritiske til at deler av skogen måtte kappes for å gjøre plass til skulpturene.

Les også

  1. Dette mener utenlandsk presse om Ekebergparken

  2. Vurderer å ta betalt i Ekebergparken

  3. Skulpturene på Ekeberg: Et Vigelands-anlegg for vår tid