Muslimsk ring rundt synagogen
Etter terrorhandlingene mot jøder i Paris og København tok unge muslimer initiativ til en menneskelig ring rundt synagogen i Oslo lørdag kveld.
1300 personer var samlet utenfor Det Mosaiske Trossamfund i Bergstien på St. Hanshaugen i Oslo for å vise sin avsky mot terroren og trusler jødene har fått de siste ukene.
En av initiativtagerne var Muhammad Ali Chishti som i 2009 sto frem som jødehater.
— Mye av det jeg sa den gang var konspirasjonsteorier. Jeg var ung og sint på grunn av det som skjedde i Gaza, sier 29-åringen.
- Hva har du lært siden den gang?
— Jeg har reflektert. Min tankegang er blitt utfordret, og så har jeg lest om profeten Mohammeds liv. Jeg har lært at islam handler om fred. Det handler om toleranse. Mye tyder på at vi går mot en farlig polarisering mellom religionene i Europa. Det er viktig å vise at vi ikke er intolerante, svarer Chishti.Les også:
Aftenposten mener: Ring rundt synagogen er et viktig signal
Fredens ring
Etter terrorangrepene mot jøder i Paris og København tok flere unge med muslimsk bakgrunn i Norge initiativ til lørdagens markering. Det ble opprettet en Facebook-side med tittelen "Fredens ring".
"Muslimer vil vise at vi tar sterkt avstand fra all type jødehat, og at vi er der for å støtte dem. Vi skal derfor lage en menneskelig ring rundt synagogen lørdag 21. februar", står det på siden.
— Vi ønsker å jobbe mot fordommer som blant annet går ut på at det er vanskelig for jøder og muslimer å bo sammen, sier Hajrah Arshad (17), en av initiativtagerne bak markeringen.
— Mange muslimer har tidligere sagt at det er feil at de må gå i tog for å fortelle at de ikke støtter terror. Er det nødvendig med en slik muslimsk markering?
— Dette er naturligvis ikke for å beklage det som har skjedd i København, men for å vise at vi står sammen med jødene, svarer 17-åringen.
Symboltung markering
Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) sto også i den symbolske buen ved inngangen til synagogen i Bergstien.
- Det er viktig å vise støtte og takknemlighet overfor muslimsk ungdom i deres kamp mot fordommer. Det er en symboltung og sterk markering som viser samhold og fellesskap på tvers av religioner.
— Det gleder meg stort å se fredens ring i fredens by – Oslo. Det er godt å se så mange samlet her for å vise respekt for hverandre. Sammen skriver vi i kveld historie, sier Abdullah Alsabeehg, bystyrerepresentant for Ap i Oslo.
Ifølge politiet var det 1300 personer til stede i markeringen.
Veldig mange av dem etniske nordmenn.
Forebygger hat på skolen
Det var ikke bare unge muslimer som var til stede i Bergstien. Høyres norsk-marokkanske bystyrerepresentant Yassine Arakia (48) var også til stede. Han har selv barn i tenårene og jobber som lærer i videregående skole i Oslo.
- Det er flott at norsk ungdom med muslimsk bakgrunn har tatt initiativet til markeringen. Vi må ikke glemme at jøder og muslimer har i flere land levd fredelig ved siden av hverandre. Det går an å lære av det i dag. Som lærer mener jeg at dette bør bli en del av pensum på skolen, sier Arakia.
— Du har mange elever med muslimsk bakgrunn. Hvordan takler du hvis noen av dem sier at de hater jøder?
— Det har hendt at noen elever har kommet med slike utsagn. Da tar jeg tak i det og forteller dem at dette er både mobbing og rasisme, og kan ikke tolereres. De fleste forstår alvoret, men vi har en jobb å gjøre, svarer Arakia.