Oslo

– Politikerne er mer opptatt av dem som kan komme til å flytte hit, enn av oss som bor her.

Folk på Smestad er bekymret. De er bekymret for hva som skjer med bomiljøet deres. I går var det stinn brakke i Skøyen kirke.

Stinn brakke og stort engasjement da Harald Hodt og Marianne Storhaug (til høyre) inviterte til folkemøte i Skøyen kirke.
  • Stein Erik Kirkebøen

Det tok tid før de våknet på Smestad – på Nedre Grefsen har de kjempet mot kommuneplan og det politikerne kaller fortetting og beboerne kaller rasering av bomiljøet i snart et år – men nå våkner de på Smestad og.

– Vi har plass til 200, og det er mange som har sagt på Facebook og andre steder at de kommer, men jeg aner ikke hvor mange som virkelig dukker opp, sa en spent Marianne Storhaug tidlig på mandag. Sammen med Harald Hodt hadde hun invitert til folkemøte om hva som skal skje med Smestad.

Stinn brakk og stort engasjement

Og stinn brakk, og stort engasjement ble det. Det nærmeste vi kom et offisielt tall, var 220 innenfor menighetssenterets vegger. Og de fikk høre at det innenfor et område hvor det i dag bor 2000 mennesker i 450 husstander vil politikerne om noen år ha 20.000 beboere i 6000 husstander.

Da vil villastrøket visstnok få en utnyttelsesgrad på linje med Pilestredet Park.

– Det er ikke fortetting, selv om det er ordet politikerne bruker, det er rasering, sa Haavard Nordlie, mannen som i fjor vekket beboerne da han i menighetsbladet fortalte lokalpolitikerne hva de hadde vedtatt på Nedre Grefsen – og på Smestad og mange andre steder i byen.

Mandag kveld så det ut som om Harald Hodt og Marianne Storhaug har klart å tenne en ild i Smestad-folket. Mange er villige til å slåss for bomiljøet

Begynner å skjønne alvoret

– Jeg vet ikke hvorfor vi brukte så lang tid på å våkne her. Først skjønte vi ikke hva som skjedde og så trodde vi lenge at «så ille kan det vel ikke bli». Nå har mange åpenbart skjønt at det kan det hvis vi ikke gjør noe, så nå kommer engasjementet, sier Storhaug.

– Men folk på Smestad, er ikke de mer opptatt av verdistigning og utbyggere som betaler fett enn av bomiljø?

Jeg skal ikke fordømme de som selger til en god pris, men vi er mange som er opptatt av å bevare bomiljøet. Selv barna er bekymret etter at den første kameraten har flyttet og blitt borte, de lurer på når vi må flytte. Jeg synes det virker som om politikerne er mer opptatt av å legge forholdene til rette for dem som kanskje skal komme hit, enn for oss som allerede er her, sier Hodt.

– Hvorfor skal de komme hit, og slå seg ned i hodet på oss som allerede er her? legger Storhaug til.

  • Her kan du lese mer om hvordan byen skal utvikle seg. Hvis du tør.

Vil stå sammen

På møtet var det mange som undret på samme måte og det var åpenbart sterk stemning for at de måtte organisere seg, samarbeide med andre i tilsvarende posisjon andre steder i byen og stå sammen mot det mange oppfatter som politikernes forsøk på å rasere veletablerte bomiljøer.

Hvorfor er du her:

Grethe Lundh Solheim

Grethe Lundh Solheim (74)

– Jeg er her for å følge med på hva som skjer i nærmiljøet. Like før jul fikk vi plutselig brev om at huset vårt, som ligger nær Ringveien skal rives. Vi hadde ikke fått noe varsel og har ikke hørt noe om hvor lenge vi kan bo der. Jeg føler at vi blir overkjørt. Det virker som det gjelder utbyggingen også, men der synes jeg det får være opptil hver enkelt om de ønsker å selge hus og tomt eller ikke, sier hun.

Ole Jacob Lundestad

Ole Jacob Moldestad (56):

– Jeg er opptatt av nærmiljøet, som jeg ønsker å bevare. Jeg er skeptisk til hva politikerne driver med og hva slags samfunn de ønsker. Det virker som om utbyggerne styrer mye, og ymtene her om at politikere og utbyggere møtes i hemmelige VIP-møter er ikke betryggende. Jeg merker hvordan både engasjementet og politikerforakten vokser når folk oppdager hva som holder på å skje.

Trygve Joachim Rønneberg

Trygve Joachim Rønneberg (23):

– Jeg er ikke imot utbygging, jeg skjønner at byen trenger flere boliger, men jeg skeptisk til måten den ofte skjer på. Rasering av etablerte bomiljøer synes jeg ikke noe om. Jeg lurer også på hva som skjer bak kulissene En skal vel være forsiktig med å bli for konspiratorisk, men jeg synes jeg ser eksempler på at utbyggerne styrer mer enn det som er bra, og at mye bygges ut på deres premisser.

Les mer om

  1. Byutvikling