Oslo

Slik trener du opp hunden til å være alene hjemme

Du bør trene opp hunden din til å være alene hjemme allerede fra den er valp. Her er noen knep og triks på veien.

– Lucifur får sine Kong å jobbe med, sånn at han opplever det at jeg går som helt all right, pluss at han får mental aktivisering å slite seg ut på. Nesten som å ha gode bøker, sier hundepsykolog Tess Erngren.
 • Bethen Steenbuch

Hunder er et flokkdyr og liker ikke at eierne går sin vei. Men de kan trenes opp til å være trygge alene.

Mye kontakt og samvær mellom eier og hund gjør det lettere å lære den ting – inkludert å være alene hjemme. Men hvor mye hunden egentlig bør være alene, er eksperter uenige om. Det viser en gjennomgang Aftenposten har gjort.

 • Hundepsykolog Tess Erngren i Gooddogs i Oslo: – Hunder blir utilpass når vi går fra dem.
 • Hundeinstruktør Vegar Nordby ved Nordbys hundesenter i Drammen: – Å la hunden være alene trenger ikke være et dilemma for eier.
 • Veterinær og adferdskonsulent Gry Eskeland ved Nedre Glomma Dyreklinikk i Fredrikstad: – Hunder som knytter seg lett til mennesker, tåler dårligere å være alene.

Tren fra hunden er valp, litt etter litt

– Når han har spist ferdig sine Kong, så legger han seg et sted han har føler seg trygg og har god oversikt. Der kan han ligge rolig til jeg er tilbake. Da vet jeg at han ikke stresser, sier Tess Erngren om huskyen Lucifur.

Dette er fagfolket enige om:

Du kan trene opp hunden din til være alene. Du trenger ikke forlate boligen under treningen. Går du på valpekurs, bør kurset inneholde alenetrening.

Mange hundeeiere synes det er problematisk å måtte være lenge borte fra hunden. De får dårlig samvittighet. Naboer klager kanskje på bjeffing. Løsningen er enklere enn man skulle tro, du kan faktisk lære hunden din å hvile når du er borte.

– Mange hunder blir redde når de blir innestengt. De får separasjonsangst, river i stykker puter, gjør fra seg inne, tisser, klorer i stykker døren, bryter seg inn i skap, sier veterinær Gry Eskeland.

En vanlig misforståelse blant nybakte hundeeiere er at de må være sammen med valpen hele tiden.

– Allerede innen de 48 første timene bør valpen trenes på å være alene. Vent til valpen er rolig, gå inn i et annet rom og kom raskt tilbake. Tren litt hver dag, sier veterinæren.

I hundens verden skal flokken være samlet, og foreldrene på jakt nå og da. En tispe vil gradvis være mer borte fra valpene mellom dieperiodene.

– Hvis ikke valpene blir vant til å være alene, blir de veldig avhengige av menneskene de kommer til, sier Eskeland.

Hun tror raser som retrievere og cocker spaniel, som knytter seg lett til mennesker, mistrives lettere alene. Mynder, jakthunder (som støvere) og enkelte terriere er mer selvstendige.

Men dette har også med hvordan eier tar avskjed og kommer tilbake å gjøre. For hunden gjelder gjerne «hvis jeg bjeffer, kommer eier tilbake».

– Vi må snu det til «hvis jeg hviler, kommer eier tilbake», sier veterinæren.

Gå ut og kom tilbake før hunden begynner å stresse

Ikke gå når den spiser hundematen sin. Det skaper stress. Ikke når den sover. Det lærer den ikke noe av. Skap forutsigbare rutiner. Gi tydelige signaler til hunden. Gi den gjerne oppgaver, som å få noe godt ut av en Kong.

Hundepsykolog Tess Erngren sier at risikoen for å utvikle problemadferd øker om hunden er mye alene. Det tar måneders trening å få hunden trygg.

Hun anbefaler:

 • Se til at hunden er sliten etter turen og har rukket å roe seg før du går.
 • Sett på en radiokanal med mye prating.
 • Gi hunden en eller flere for eksempel Kong med godt fyll som den liker.
 • Gå ut og lukk døren, kom tilbake før hunden begynner å stresse. Slik trener dere.
 • Hils på hunden, skru av radioen.
 • Repeter dette hver dag til samme tidspunkt, øk tiden etterhvert.
 • Du må gå vekk fra døren. Hunden lukter deg hvis du står utenfor.
 • Du må komme tilbake før hunden lager lyder og stresser.
 • Du kan overvåke hunden fra din telefon.
 • Du må repetere treningen på hver nye plass, på hytta for eksempel.
 • Du må repetere treningen etter ferien.

Hunden bør hvile når du ikke er hjemme

Det beste er at hunden lærer seg å hvile når eieren er borte. Det går det an å lære den.

– Hjelper det å ha to hunder sammen?

– Hvis den eldste er rolig. Men ingen hunder leker og koser seg når vi er borte. Ofte er de så stresset at sultmekanismen slås ut. Det beste er at de hviler. De lader batteriene. Det er eierens oppgave å få tømt de batteriene. Er du borte hele dagen, så håper jeg du har fire til seks timer til samvær med hunden din etterpå, sier Erngren.

– Man kan jo ha en hundelufter på dagtid?

– Den første halvtimen hunden er alene er verst. Så roer den seg. Å møte en hundelufter og fremmede hunder en halvtime, når de har roet seg, lager mer stress. Skal hunden luftes midt på dagen, trenger den en to timers treningsøkt, sier Erngren. Hun tror det kunne fungert å plassere hunder som er alene på dagtid, i eldreboliger og bo- og behandlingssentre til glede for begge parter.

Hundens mistrivsel begrenser eieren

Når en hund mistrives hjemme alene, legger det raskt begrensninger på eier, sier hundeinstruktør Vegar Nordby i Drammen. Mange eiere må ta med hunden på jobben eller stikke hjem i pausen. Han anbefaler en grundig læringsfase før hunden er alene.

– Den største feilen er å være sammen med hunden hele døgnet, la den følge etter overalt i huset. Da forsterker eier avhengigheten til flokken. Plutselig skal hunden være alene i åtte timer uten at den har lært det. Da er det ikke rart den reagerer, sier Nordby.

Flere borettslag sier nei til hund, blant annet på grunn av mye bjeffing når hunden er alene. Ikke alle hunder er egnet til å bo i leilighet.

– Man kan få en elghund til å være rolig i en leilighet. Den må lære generell ro i valpeperioden, få nok mosjon og mental stimulering. Man lar hunden være i et annet rom mens man spiser. Hvis man har plass, kan den sove i et annet rom. Da blir det lettere å sove hjemme, mens du er på jobb. Noen hunder skjønner at de skal være på et rom alene etter tre ganger, andre må lære det 135 ganger. Det er viktig å tenke temperatur og gi hunden et svalt og luftig sted når man går. Noen trives med utsyn, andre bjeffer og bråker om de kan se ut. Hvordan hunder opplever å være alene hjemme, er også individavhengig. Vår største bekymring er når hunder blir plassert inn i en mørk gang eller i et bur og ikke får det de trenger av mosjon og kontakt i løpet av uken, sier Nordby.

Om kvelden må hunden få være med i båten, i hagen, på hytta. Balansen mellom å være alene og å være med etterpå, er viktig for å få en glad og trygg hund.

– Om en hund får brukt hodet og benene hele uken, klarer den fint å være alene åtte timer om dagen. Men å ha dyr i bur om natten og om dagen, mens man er på jobb, det er feil bruk av bur, sier han.

Les mer om

 1. Hund
 2. Veterinær
 3. Dyrehelse
 4. Trening
 5. Familie