Oslo

Vintersjokk i mai: Fra 20 pluss til snøvinter

Det har skjedd bare en gang tidligere. Torsdag la snøen seg på Blindern – i mai. – Eksepsjonelt vær, slår Meteorologisk institutt fast.

Sommerjogg i Vinterland: Søstrene Jannike og Toril Eggen på løpetur ned fra Vettakollen torsdag morgen kl. 06.30.
  • Thomas Olsen
    Journalist

Torsdag ble det registrert 40 cm snø på Tryvann i Oslo, 32 cm på Bjørnholt.

Men også på Blindern, noen hundre meter lenger ned mot Oslo-gryta, ble det registrert snø torsdag. Det har bare skjedd en gang tidligere i mai måned, siden målingene begynte på Blindern i 1937.

– Det ligger snø på bakken utenfor her. Det er ligger kanskje en halv cm. Kun en gang tidligere er det registrert snø på Blindern i mai. Det skjedde i 1967, og da var det kun én dag med snø, opplyser vakthavende meteorolog, Terje Alsvik Walløe til Aftenposten.

Det ble brått vinter igjen i Oslo-området denne uken. Oddbjørn Mantor og setteren Kaysa var på tur i Nordmarka onsdag. Her er de ved Store Oppkuvvann, der det er kommet opp mot 40 cm nysnø.

– Eksepsjonelt vær

Onsdag kom kvikksølvet aldri høyere enn 3,1 grader på Blindern. Det har aldri vært målt lavere makstemperatur på samme dato i Oslo.

– Det er eksepsjonelt at det er så kaldt og så mye snø nå i mai. Det er kombinasjonen av kald luft og det at det har kommet nedbør hele tiden – som har holdt temperaturene nede, forteller Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt.

  • Politiet: La biler med sommerdekk stå
– 5. november var første skitur i marka. Det betyr at vi nå er inne i den syvende måneden med ski, kan ikke klage på det, sier Nina Didriksen (t.v.). T.h. står Ella Gjømle Berg, tidligere landslagsløper på ski.

Fra 20 + til vinter

Han opplyser at det har vært kjølig i hele Skandinavia de siste dagene. På kort tid har østlendinger opplevd alle ytterligheter av ekstremvær. Sist helg var det over 20 varmegrader i Oslo.

– Det er spesielt at det svinger så mye. Men heldigvis peker pilene oppover. Torsdag vil det langsomt gå mot pluss fem grader, som fortsatt er kjølig for årstiden. Men det er ventet at det stiger til 15 grader i helgen.

Flere titalls centimeter med nydalt snø har gitt skisesongen en ny vår i Oslo-marka. Her fra lysløypen ved Ringkollen, som torsdag ble preppet med scooter.

På sporet av vinter

Skiforeningen hadde, i likhet med de fleste andre søringer, sendt skiene i boden og parkert løypemaskinene.

Men da vinteren gjorde comeback onsdag og torsdag, tok de opp igjen prepareringen.

Først i Vestmarka, der det først ble kjørt seks kilometer skiløype ut fra Solli og rundt Ringkollen.

– Dette er jo litt spesielt, men også veldig morsomt. Det har kommet mye snø, særlig i vest, sier løypesjef i Skiforeningen, Hege Blichfeldt Sheriff.

Mai kom skjønn og mild, så fikk våren en knockout. Blomstene i dette Asker-bedet henger litt med hodet, men har ikke gått helt i bakken.

Skifeiring av 17. mai?

Vestmarka-løypebas Jonathan Roll ser ikke bort fra at man i år kan feire nasjonaldagen på langrennsski.

– Nå er det varslet ganske varmt til helgen, men det ligger såpass høyt her at jeg tror skiføret vil overleve. Jeg håper det skal være mulig å gå på ski på 17. mai, sier han til Asker og Bærum budstikke.

– Hvor ofte er det dere prepper skiløyper i mai?

– Det har skjedd før, men det skjer ikke ofte, svarer løypebasen.

Snødrev ved Gardermoen torsdag morgen.

Frognerseteren – Kikut

Også Bymiljøetaten i Oslo kastet seg på scooteren. Klokken 12 torsdag var det faktisk nypreparerte skispor helt fra Frognerseteren til Kikut.

På Skiforeningens føremelding kan du følge løypebasenes ferd gjennom maivinteren.

Heller ikke på Mylla er det nord og ned skivinteren. På løypeforeningens Facebook-side mumles det om hvit vår og nypreparerte løyper fra 12. mai. Da er det kun fem dager igjen til 17. mai.

Det har vært en snøfattig vinter på Østlandet. Med våren kom skiføret, i hvert fall her i Nittedal.

Mann gikk seg vill i snøen i natt

En mann i 20-årene gikk seg vill i de sene nattetimene og ringte til slutt politiet for å få hjelp. Han var forkommen og kald da han ble funnet.

– Mannen ringte oss ved 05-tiden og fortalte at han ikke visste hvor han var, forteller operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo-politiet.

Det snødde ganske kraftig i så høye deler av Oslo som Grefsenkollen og politiet satte i gang en aksjon for å finne mannen.

– Vi fikk peilet telefonen hans og mens vi snakket med ham, fant han Grefsenkollen restaurant, forteller Hekkelstrand.

Forkommen

Mannen var såpass kald og forkommen at han ble kjørt til legevakten i ambulanse.

Politiet vet ikke hvorfor mannen var ute i skogen på den tiden av døgnet.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Marka
  3. Snø
  4. Meteorologisk institutt
  5. Vær
  6. Nordmarka