Opptil 30.000 har brukt broen på én dag. Nå kan den bli stengt.
Sørenga er ferdig utviklet, og selskapet Sørenga Utvikling avvikles. Hva skal da skje med broen selskapet har kjøpt, eid og driftet?
Skal du på nyttårsfest på Sørenga? Eller bor du på Sørenga og vil ta snarveien hjem etter å ha feiret i byen? Da risikerer du å møte en stengt bro som ingen vil ta ansvaret for. Foreløpig er det uvisst hva som skjer med broen etter at nyttårsrakettene har gått til værs.
- Det var stor fest da sjøbadet på Sørenga åpnet i juni 2015. Her kan du se video fra festen.
Her ligger broen:
Populær snarvei
Den midlertidige flytebroen brukes av Sørenga-beboere som skal til Oslo S og sentrum. Uten broen må de gå rundt hele Bispevika. Broen er også en snarvei for alle som skal den andre veien: fra byen og ut på Sørenga for å bade, spise eller hva som helst. Nå kan den forsvinne.
- Det var nettstedet Vårt Oslo som først skrev om saken.
– Vi fikk bygget og anlagt den midlertidige broen. Vi har også driftet den. Men vi er et utviklingsselskap, og vår jobb er gjort. Sørenga er utviklet, og selskapet skal avvikles, sier daglig leder i Sørenga Utvikling, Bjørn Tore Olsen.
Selskapet har ansvaret for broen ut året. Ved midnatt nyttårsaften er det slutt. De hadde en frist til 31. oktober med å finne en ny eier. Det gikk ikke.
Mer enn 30.000 passeringer på fine dager
– Dette er en bro som brukes av alle, og som er en del av Havnepromenaden. Vi mener derfor det er rimelig at kommunen overtar ansvaret, og vi har tilbudt dem å overta broen vederlagsfritt, sier Olsen, som ikke vil kommentere hva det koster å drifte broen. Men at broen er populær, er han ikke i tvil om.
– På fine sommerdager har vi registrert over 30.000 passeringer.
– Broen er kanskje ikke vakker, men den er praktisk, trygg og viktig for dem som går til og fra Sørenga. Derfor ønsker vi å beholde den, sier seniorrådgiver Rolf Rolid i Plan- og bygningsetaten.
– Da vi så behovet for en snarvei utenom anleggsområdene, ble broen bygget på en midlertidig dispensasjon. Dette var i 2011. Meningen var og er å beholde den inntil anleggsarbeidene rundt Bispevika er ferdige. Da blir det greit å passere området til fots på den nye Havnepromenaden som skal stå ferdig om syv, åtte år, sier Rolid.
Politisk ansvar
– Vi får mange forespørsler om å overta forskjellige prosjekter i byen, men kan ikke ta på oss slike oppgaver uten at det følger penger med. Utgifter til drift av denne broen ligger ikke inne i våre budsjetter, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Bymiljøetaten.
– Hvor mye penger dreier det seg om?
– Det vet vi ikke, men poenget er at vi ikke kan påta oss slike oppgaver før det ligger politiske vurderinger og prioritering bak. Finansieringen må være på plass, sier Kongsteien.