Vil skape mer byliv i Vika

Oslo får en ny gågate. Forrige uke vedtok bystyret utbyggingsplanen langs Vikaterassen, fra Haakon VIIs gate til Dronning Mauds gate.

Slik tenker arkitektene seg at gågaten i Ruseløkkveien med det nye torget vil fremstå om et år. Målet er å skape mer liv i Vika.

Gravemaskinene er allerede i gang, og neste sommer skal de ha gjort jobben, trukket seg tilbake og overlatt gaten til fotgjengerne. Endelig skal det levende livet innta Vika.

Byliv i Vika

- Ja, et mål for oss er rett og slett å skape det vi kaller «Vika-liv», sier eiendomssjef Marit Jensen i Storebrand Eiendom. De eier flere bygg langs gaten og skal prosjektere og bygge «Nye Vika».

- Og vi ønsker å gjøre mer enn å ruste opp våre eiendommer og å fylle gaten med småforretninger og nisjebutikker. Vi vil bygge det vi har altfor lite av i Oslo, et godt byrom. Vi ønsker å bygge et byrom som skal gjøre det enda mer attraktivt å oppholde seg i området. Målet er at gaten og området både skal bli en tumleplass både for lokale skolebarn og ikke minst for dem som bor og jobber i Vika-området. Videre vil vi at dette skal bli en hyggelig opplevelse for alle de som passerer på vei mellom kontorene og kollektivknutepunktet Nationaltheatret, sier Jensen, som også peker på at 50.000 jobber i området og nesten 140.000 bor i gangavstand fra Vika.

Nytt torg

I tillegg til at gaten skal rustes opp, skal plassen utenfor Storebrand-bygget gjøres om et til et torg, eller en event-plass, som det heter på i planene.

-  Vi håper på et yrende liv på et torg som har plass for alt fra matmarked til konserter.

Ambisjonene er skyhøye, og målet er å gjøre det både hyggeligere og grønnere i Vika.

-  Vi er ikke så opptatt av hvite, stive duker, men vi vil at maten skal holde høy kvalitet. Det kan være et bilde på ambisjonen for hele området. Vi ønsker oss kvalitetsprodukter fra dedikerte spesialister, sier Jensen.

Ferdig neste sommer

Fase 1 i opprustningen er i full gang, og skal være avsluttet i løpet av sommeren. Utover høsten kommer de nye og — ifølge Jensen - spennende butikkene til å begynne å innta området. Siste del av gaten skal stå fullt ferdig neste sommer. Gaten skal holdes åpen gjennom hele byggeperioden.

- Men Vika, er ikke det et område som faller mellom alle stolene, mellom alle de store utbyggingsprosjektene?

Midt i smørøyet

- Nei, tvert imot. Vi ligger mer sentralt enn både Bjørvika, Aker brygge og Filipstad, med nærhet til både Nationaltheatret og Solli plass. Vi ligger i le for den sure trekken fra fjorden, og har et mer behagelig klima. Og vi har allerede i dag stor trafikk av folk som passerer, det kan være så mange som 15.000 som haster gjennom gaten i løpet av en dag, sier Jensen.

PS: Som en slags fase 3 i oppgraderingen ser Storebrand Eiendom på mulighetene for at bygget som i dag huser House of Oslo, kan erstattes av et helt nytt bygg med 10.000 kvadratmeter butikker og seks ganger så mange kvadratmeter kontorlokaler.

Men det arbeidet begynner ikke før i 2017.