Oslo

Denne DNT-hytta mer enn doblet besøket sitt fra i fjor

 - Skålatårnet er veldig spesiell, sier generalsekretæren i Den Norske Turistforeningen. De melder om rekordbesøk på sine hytter.

VANT KÅRING: Skålatårnet ble kåret til DNTs mest originale hytte i august i år.
  • Silje Dyregrov

Folk går i fjellet som aldri før. I fjor kunne Den Norske Turistforening (DNT) melde om rekordbesøk i fjellheimen. Nå viser ferske tall at enda flere har overnattet på DNT-hytter i 2014.

— De betjente hyttene våre har en oppgang på seks prosent fra i fjor. Det er sterkt, da vi i fjor sommer hadde en rekordvekst på hele 22 prosent. En ytterligere økning i år også er veldig moro, samtidig som det gjenspeiler det vi ser – at folk søker seg til rekreasjon, stillhet og flotte opplevelser, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

140 000 overnattinger

Årets tall er basert på besøket i de 43 betjente hyttene, som stengte for høsten forrige helg (bortsett fra Preikestolen og Haukeliseter). De betjente hyttene har hatt 140 760 overnattinger, og det er godt over 7000 flere gjestedøgn enn på samme tid i fjor.

Totaltallene for de selv- og ubetjente hyttene kommer ikke før senere i år.

— Vi begynner å få tall inn på disse nå, og alt tyder på en større økning enn for de betjente hyttene, sier Øveraas.

Skålatårnet

Årets soleklare vinner er Skålatårnet. Den ubetjente hytta, som også går under navnet Kloumannstårnet, har hatt 130 prosent økning fra året før. Så langt i år har 2600 personer overnattet i tårnet, mot 1266 i hele fjor.

Hytta står på toppen av fjellet Skåla i Loen, 1848 meter over havet. Den har 20 sengeplasser og ligger i enden av Norges lengste motbakke, der motbakkeløpet Skåla Opp arrangeres hvert år.

— Den har medvind på alle kanter. Den har blitt kåret til den mest originale hytten vi har, den har en spektakulær utsikt, samtidig som det skjer veldig mye i området den ligger i. Nå har den blitt like mye en turistattraksjon som en DNT-hytte, sier Øveraas.

Skålatårnet har også hatt 12 000 visninger på UT.no siden 1. juni år. Ingen andre hytter har blitt klikket så mye inn på som denne.

— Det er en så unik hytte i fremtoning og historie at det er et turmål i seg selv. De fleste av de som besøker hytta er fra Vestlandet, men det kommer også mange fra andre deler av Norge og fra andre land, sier daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven.

30 prosent

Bergen og Hordaland Turlag skiller seg ut av turlagene, med en oppgang på nær 30 prosent fra i fjor for sine selv- og ubetjente hytter.

— Noe av det vi jobber mest med er å legge til rette for at folk skal kunne være lengre i fjellet, og at de skal kunne gå fra hytte til hytte. Det ser det ut til at veldig mange har gjort i år, og det blir vi veldig glade for, sier Ødven.

- Fantastisk sommer

Av de betjente DNT-hyttene er det Svukuriset i Femundsmarka nasjonalpark som har størst vekst (se faktaboks). Den har 38 prosent flere overnattinger enn året før.

— Det har vært en fantastisk sommer. Det var noe mer folk i Femundsmarka enn vanlig, men det var spesielt stor økning hos oss. Hvorfor det ble sånn, er vanskelig å si. Det har vært fint vær, men jeg tror ikke det bare er været som avgjør, sier Leela Micheèle Guenin, bestyrer på Svukuriset.

Les også

  1. Turglade nordmenn sørget for medlemsrekord i 2013

  2. Rekordbesøk til Turistforeningens hytter

  3. Fjellet er symbol på det kjerne-norske

POPULÆR: Svukuriset er en ombygd fjellgård som ligger midt i Femundsmarka.
afp000784717-1HmSP7Ti4g.jpg