Ungdomsleder om steinkasterne: – De kommer fra et miljø man ikke skulle trodd ville gjøre noe slikt

Leder Ayoub Zannachi (16) i Stovner ungdomsråd mener å vite hvem noen av ungdommene som har kastet stein er. – Jeg tror de kjeder seg og vil tøffe seg, sier han.

Ayoub Zannachi (16) er leder av Stovner ungdomsråd og elev på Nydalen vgs. i Oslo. Han bor like ved Stovner Senter.

Siden slutten av april har Natteravnene i Stovner og Vestli blitt kastet stein på tre ganger. Den siste hendelsen skjedde lørdag kveld, da de frivillige som patruljerte ble angrepet og en person ble truffet i hodet.

– Det er en veldig trist situasjon. Samtidig blåses den unødvendig mye opp, noe som bidrar til å svartmale bydel Stovner, sier Zannachi, som er leder av Stovner ungdomsråd og styremedlem i Elevorganisasjonen i Oslo.

Ungdomsrådet har som formål å tale ungdommene sak i bydelen og gi råd til politikerne.

Zannachi sier at han vokst opp sammen med noen av ungdommene som kaster stein. Han mener å kjenne en eller to av dem.

– De kommer fra et miljø man ikke skulle tro ville kaste stein. De ber nattbønn under ramadan, og man skulle tro at de som akkurat har vært i moskeen ikke vil gjøre noe slikt. Mitt inntrykk er at det er oppegående ungdommer som har mye fritid og liker å spille basketball. De er helt annerledes enn mediene fremstiller dem, mener han.

– Så hvorfor kaster de stein?

– Jeg tror det handler om at de kjeder seg, det er sent på kvelden og de har lyst til å tøffe seg litt for vennene.

Zannachi mener en del av løsningen er bedre tilbud for unge i bydelen. Han mener politikerne i større grad må prioritere ungdomsklubber og arenaer for ungdom.

– Noen har det ikke bra hjemme. Da må politikerne gripe inn og finne ut hva som ligger bak.

– Tror du steinkastingen kommer til å fortsette?

– Jeg er ganske sikker på at det kommer til å roe seg. Bydelen har blant annet åpnet ungdomsklubben Blokk 58, med dyktige ansatte.

Elevrådsleder: – De ødelegger ryktet til Stovner-ungdommen

Omar Sheik (20) er elevrådsleder ved Stovner videregående skole. Han kjenner ikke noen av ungdommene som kaster stein. Men han tror ikke i samme grad at flere ungdomsklubber og aktivitetstilbud er løsningen.

– Selvfølgelig er det bra med flere tilbud som kan gjøre at folk blir opptatt med andre ting. Men jeg tror det er viktigere å fokusere på familiebakgrunn eller dårlig oppvekst, sier han.

Han tror ungdommene som kaster stein har som mål å sette seg i respekt blant politiet og skape frykt.

Elevrådsleder Omar Sheik (20) ved Stovner videregående skole.

– Men det de oppnår, er å ødelegge ryktet til helt uskyldige ungdommer fra bydelen. Selv om det bare er noen få prosent som oppfører seg slik, påpeker Sheik.

Også på Stovner vgs. har det det siste året vært uroligheter. I fjor høst måtte rektor be om akutt hjelp, fordi han ikke lenger kunne tilby ansatte og elever et trygt og godt arbeidsmiljø. Sheik sier at de fleste medelevene er vennlige og hyggelige, men innrømmer at det finnes noen få som ikke er «hundre prosent bra i oppførselen sin».

– Men det tror jeg gjelder andre skoler også. Generelt liker jeg skolen og miljøet her på Stovner veldig godt. Ellers ville jeg ikke ha fortsatt på skolen, sier Sheik.

Natteravnene: – Vi må få vite hvorfor ungdommene er så aggressive mot oss

Natteravnene har foreløpig ikke bestemt om de nå vil innstille sin aktivitet i området. Tirsdag skal de ha et møte med politiet om situasjonen.

– Det er viktig å få mer innsikt i hvorfor noen ungdommer er så aggressive mot oss, sier Lars Norbom, generalsekretær i Natteravnene.

Lars Norbom, generalsekretær i Natteravnene.

Fersk statistikk viser en betydelig økning i barne- og ungdomskriminaliteten. De siste to årene har antall gjerningspersoner under 15 år også økt, ifølge politiets trendrapport 2018–2021.

På grunn av situasjonen skal Oslo-politiet få 71 nye stillinger. Ti av dem skal være på plass i Groruddalen fra tirsdag.

Brit Axelsen (Ap) er nestleder i Stovner bydelsutvalg og har bodd på Høybråten i 47 år. Hun er glad for flere politistillinger, og forteller at bydelen nå styrker aktivitetstilbudet til ungdommene.

– Samtidig er det for enkelt å si det bare handler om ungdom som kjeder seg. Foreldrene må engasjere seg mer i hverdagen til barna sine, og følge dem bedre opp, sier Axelsen.

Jan Bøhler: – Farlig signal at man ikke har tatt noen gjerningsmenn

Ap-politiker og stortingsrepresentant Jan Bøhler mener det er et farlig signal at politiet ikke har tatt noen av steinkasterne – hverken nå eller tidligere.

– Selv om gjerningsmennene rømmer, bør politiet bygge opp så mye kunnskap om lokalmiljøet at de likevel klarer å ta dem, sier Bøhler, som understreker at han ikke vil kritisere politiets innsats.

Ap-politiker Jan Bøhler var ute og gikk natteravn på Stovner i begynnelsen av mai.

Bøhler ønsker at noen av de nye politistillingene brukes til å bli kjent med de unge i faresonen i området, gjennom å være ute på kvelds- og tidlig nattetid.

– Vi trenger politi som er ute og kjenner miljøet, sier Bøhler.

I tillegg mener han det er viktig å få kontakt med foreldrene for å engasjere dem i de unges oppvekst.

– Og så må man ta bakmennene. Det finnes et miljø med kriminelle gjenger. Noen av de unge har dem som forbilder, sier Bøhler.