Oslo

Folk fortsetter å tenne bål og grille, til tross for skogbrannfaren

Brannvesenet måtte få hjelp av Wenche Bergh og Sverre Andenæs, for å få brannkonstabel Kim Adrian Kralani ut til holmen der en guttegjeng hadde tent bål. Ella (7,5 år) og Maria (5) følger med fra sidelinjen.

Brannvesenet måtte praie en kano for å stanse en guttegjeng som hadde tent bål på Øyungen.

  • Olav Eggesvik
    Journalist

Sol og varmt vær har preget hele sør-Norge i mai. Men det varme været gjør at det er knusktørt i skogen og byen.

De siste dagene har brannvesenet i flere kommuner og politiet i Oslo gitt klar beskjed om at det ikke må brukes noen form for ild i skog og mark.

Forbudet innebærer at det heller ikke er lov til å bruke engangsgriller eller primuser.

  • Det har aldri vært varmere i mai på Østlandet: Det påvirker livsgleden, arbeidsviljen, krangleviljen og sexlysten, forteller ekspertene.

Så røyk og fikk praiet kano

Underbrannmester Leif Øvrebø, underbrannmester Marius Johansen og brannkonstabel Kim Adrian Kralani tar en av flere turer, midt under finalen i Champions League, for å informere og se om folk overholder forbudet når de er på tur i Marka.

Bålet var relativt lite, og guttegjengen trodde det var lov i kontrollerte former.

Lørdag kveld var Aftenposten med brannbil 31 fra Sagene brannstasjon. De dro til Øyungen, der de tidligere hadde fått melding om at noen hadde tent bål.

Fra demningen kunne man se røyken som steg opp i luften fra sørspissen av Storholmen. Underbrannmester Johansen får praiet kanoen til Wenche Bergh og Sverre Andenæs, og sender brannkonstabel Kralani ut for å slukke bålet og snakke med dem.

Det viser seg at guttegjengen hadde lest i avisen forrige uke at det var lov å tenne bål, så lenge man var forsiktig.

Kun timer etter at de var der, måtte brannvesenet igjen rykke ut til Øyungen. Det måtte de også til Lutvann og Ulsrudvannet.

Ingen bruk av ild

Frem til det kommer en annen beskjed, er det nulltoleranse for bruk av ild.

– Nå er det enklere å fortelle hva som er lov enn hva som ikke er lov: Utgangspunktet er at alt er forbudt. Unntakene er grilling i egen hage og i parker innenfor Ring 3. Den grillingen skal være forsvarlig, med tilsyn og på ikke brennbart underlag, sier vakthavende stabssjef Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningsetat.

Mens brannvesenet vil være på plass i løpet av et par minutter i en park i sentrum, vil det ta mye lengre tid å komme seg ut til øyene eller i Marka. I tillegg vil det bli vanskelig å frakte det tunge slukkeutstyret.

Marit Edland-Gryt og døtrene Ella (7,5 år) og Maria (5) fikk gode råd til Marka-turen av underbrannmester Marius Johansen og Leif Øvrebø, og brannkonstabel Kim Adrian Kralani. Familien hadde laget «skogstaco» på forhånd.

Møter motstand når de ber folk slukke grillen

Til tross for bred mediedekning og oppslag ute ved populære overnattingssteder i Marka, må brannvesenet stadig rykke ut for å slukke bål og griller. Og ikke alle vil lytte til beskjeden de får.

Fredag måtte en familie få beskjed to ganger, før de til slutt slukket grillen ved Steinbruvannet. Lørdag hadde noen tent opp bål der.

Dette har også underbrannmester Øvrebø merket.

– Noen sier «Ja, men jeg skal jo bare ...» og fortsetter når jeg snur ryggen til. Andre spør om de kan grille ferdig, sier Øvrebø.

Lager mat før de drar

De fleste Aftenposten treffer ved Øyungen har fått med seg forbudet. Line Kristine Lunder og Marit Nilsen skulle egentlig grille.

– Men da vi leste om forbudet på Facebook, turte vi ikke det. Vi har med wienerpølser på termos, og fikk stekt pannekaker til frokost før vi dro, sier Nilsen.

F.v.: Trym Lunde Larsen (8,5 år), Line Kristine Lunder, Edvard Lunde Larsen (4) og Marit Nilsen lagde mat på forhånd før de dro.

Da de kom dit så de flere som grillet eller brant bål.

– Det er litt skummelt hvis folk ikke følger forbudet, for vi skal jo sove her. Men det er betryggende at brannvesenet er her og sjekker, sier Lunder.

Kajakkpadlere slukket branner

Da Nøklevann ro- og padleklubb så meldingene om totalforbud mot bruk av åpen ild, engangsgriller og bålbrenning i områdene rundt vann og parker tett opp til marka, delte de meldingen på klubbens Facebook-sider.

De tok også selv en runde rundt vannet for å minne folk om totalforbudet.

– Det er mange som telter, ligger i hengekøyer og koser seg rundt vannet og det så veldig fint ut. Folk holdt seg til forbudet, sier Tormod Tørstad, leder i Nøklevann ro- og padleklubb som er Norges største padleklubb med 3000 medlemmer.

Aksjonen til klubben fikk også skryt av brannvesenet.

Les mer om

  1. Bål
  2. Brann
  3. Marka
  4. Grill