Kaller inn til høring om ungdomskriminalitet i Oslo

I helgen var det nye voldsepisoder i Groruddalen. Nå kaller opposisjonen i bystyret inn til høring om ungdomskriminaliteten i hovedstaden.

Aina Stenersen fra Frp har sammen med de andre opposisjonspartiene tatt initiativ til en høring som vil finne sted i juni.

– Vi tar dette på største alvor og ønsker derfor å kalle berørte parter inn til høring, sier Aina Stenersen, Frps fraksjonsleder i helse- og sosialkomiteen i bystyret i Oslo, til Aftenposten.

Den endelige datoen for høring blir fastsatt torsdag, men det skal i hvert fall skje før sommeren. Stenersen ser ikke bort fra at kriminaliteten blant unge i øst vil øke i sommerferien.

– Derfor ønsker vi å ha høringen før sommerferien. Vi ønsker å ha fokus på det så fort som mulig, sier Stenersen.

I tillegg til Frp støtter Høyre, Venstre og KrF høringen.

Representanter fra politiet, bydelene, frivillige organisasjoner og andre som jobber blant ungdom, samt byråder blir kalt inn til høring.

Flere voldsepisoder

Tidligere i mai presenterte politimester Hans Sverre Sjøvold og byrådsleder Raymond Johansen nye tall for ungdomskriminaliteten i Oslo, Salto- rapporten, for 2017.

I rapporten kommer det frem at fysisk vold, massevold og lovbrudd mot politiet øker.

Oslo har hatt ni skyteepisoder siden februar, og det er 150 unge kriminelle gjengangere i Oslo, og de siste månedene har det vært mye oppmerksomhet rundt ungdomskriminaliteten i byen. Bare i mars ble det registrert tre skyteepisoder.

James Stove Lorentzen (H) er leder av helse- og sosialkomiteen i bystyret.

– Jeg er opptatt av størst mulig kunnskap om dette, og at kvalitet på de tiltakene vi setter inn fra vår side i Oslo bystyre, er best mulig, sier James Stove Lorentzen (H), leder av helse- og sosialkomiteen i en pressemelding.

– Viktig tema

Politikerne ønsker å høre hva de forskjellige aktørene mener om kriminaliteten blant unge i Oslo, slik at de kan stake ut kursen videre.

– Høringen vil legge premissene for arbeidet videre. Det er viktig med en høring også fordi mange etterspør at politikerne tar denne situasjonen på alvor. Dette er et viktig tema for Oslo, som mange er opptatt av, sier Stenersen.

– Oslo har løst gjengproblemer, skyting og rotløs ungdom før – og kan gjøre det på nytt. Da må vi ha alle med og være ydmyke overfor det som er nytt i kriminalitetsbildet, presiserer tidligere justisminister Odd Einar Dørum i Venstres bystyregruppe.

– Tiltakene må komme nå

Leder Ayoub Zannachi (16) i Stovner ungdomsråd er veldig glad for at det blir høring om ungdomskriminaliteten i bystyret.

– Det er viktig med en slik høring, men det viktigste er likevel å sette i gang tiltak nå. Veldig ofte tar det lang tid fra det skjer noe til det kommer tiltak. Hvis ungdommer i Groruddalen trenger fritidsaktiviteter nå, så hjelper det ikke at de kommer i 2023, sier Ayoub.

Han vil stille opp på høringen og vil gjerne fortelle om utfordringene.

Ayoub Zannachi er leder i Stovner ungdomsråd.

– Veldig mange ungdommer har ikke fritidstilbud. Da henger de ute og lager sin egen moro. Det er viktig at ungdommene får vite om tiltakene som finnes i dag. Og så sliter mange med arbeidsledigheten. De må sysselsettes. De unge er også lei av å møte mye unødig kritikk som kommer via mediene. De føler seg stigmatisert når de forteller andre ungdommer at de kommer fra Stovner, sier Zannachi.