Oslo

Nå kommer det skispor midt i byen

Når vinteren ikke vil komme til byen – må kommunen ta grep. Torsdag ble det kjørt opp skispor på Ola Narr på Tøyen.

Løypebas Roar Grønvold i Bymiljøetaten er i ferd med å lage skiløype ut av de digre haugene med kunstsnø på Ola Narr.
  • Stein Erik Kirkebøen

Det er bare å innse, vinteren er ikke hva den var. Byrådet akter å gjøre noe med det.

  • Plutselig kom det penger som byrådet ikke hadde regnet med. De går til snø.

X-Games-penger

– Vi bruker fem millioner av de kronene vi fikk tilbakebetalt fra arrangøren av X-Games i 2016 til å lage skispor i byens parker. Vi begynner her, og etter hvert skal det også komme snø og skispor i Torshovdalen og på St. Hanshaugen. Noen steder har vi egenprodusert snø, andre steder betaler vi idrettslag for å lage kanonsnø, sier byråd Rina Mariann Hansen.

Byråd Rina Mariann Hansen mener snøhaugene som er kjørt til Ola Narr er en god investering. I løpet av torsdag ble de til skiløype.

Hvorfor?

– For å gi barn som bor i indre by anledning til å gå på ski og leke i snøen. Når vinteren er blitt som den er, så må vi hjelpe til. Og det er populært, det har allerede vært barn som jublende har lekt i snøhaugene som er tilkjørt.

Her er vinteren på Tøyen:

Bortkastede penger?

Kunne ikke kommunen brukt pengene til noe annet, kommer denne snøen til å være lenger enn de famøse isskulpturene i Therese gate som regnet bort ganske raskt?

– Ja, kunstsnø er mye mer varig enn is, og når den pakkes sammen sånn som her, får den lang levetid, sier byråd Hansen.

Løypebas Roar Grønvold i Bymiljøetaten kom torsdag morgen med preppemaskin og gjøv løs på haugene av kunstsnø som er kjørt til Ola Narr. I løpet av dagen skal han valse dem ut og sette spor til ivrige skiløpere.

Kommunal kunstsnø fra Skullerud

– Vi har kjørt 2000 kubikkmeter med kunstsnø som er produsert ved anlegget vårt på Skullerud hit ned for å gjøre det mulig å gå på ski midt i byen. I tillegg til en flat rundløype, håper jeg også å få lagt snø opp i bakken slik at det blir mulig å kjøre nedover og å ake.

Dette er ikke første gang det blir kjørt snø til Ola Narr. 17. mai 1948 ble det arrangert et legendarisk hopprenn på snø som kom helt fra Finse. Det var en viss publikumsinteresse for rennet!

Han bekrefter byrådens antagelse om at snøen vil leve lenge.

Skiføre til uti april

– Jeg regner med at det vil være skiføre her til langt ut i april. Kunstsnø tåler regn og varme mye bedre enn «villsnø». I Holmenkollen, hvor vi produserer mye kunstsnø, feier de bort den naturlige snøen på høsten for å få solid kunstsnø i bunnen, nettopp fordi den er mer varig. Der oppe holder den seg godt til uti mai, sier Grønvold.

Les mer om

  1. Snø