Osloby

Donald-blad solgt for 98.000 kroner fredag kveld

Donald-fan som kjøpte denne utgaven for 50 øre for 66 år siden har gjort en svær lønnsom investering.

Finner du et godt bevart eksemplar av denne DOnald-utgaven på loftet, så kan du tjene nesten 100.000 kroner. Fredag gikk den under hammeren for 98.000 i Oslo.

 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz

En ivrig Donald-elsker er i kveld blitt eier av et eksemplar av det første nummeret av tegneserien som ble trykket i Norge.

Dette skjedde under en auksjon på Helsfyr i Oslo, og prisen ble til slutt hele 98.000 kroner. I tillegg kommer moms og salær. Dermed blir totalprisen på 122.500 kroner. Utropsprisen var på 30.000 kroner.

— Jeg trodde ikke at prisen skulle bli så høy. Jeg hadde tippet 60-80.000 kroner, men det er jo ofte slik det er på auksjoner: Man vet aldri hva prisen blir, sier Kjell Langli, avdelingsleder og auksjonarius ved Skanfil Auksjoner.

Fra 1948

Tegneserien Donald Duck & Co ble lansert i Norge i desember 1948, for snart 66 år siden. Den gang kostet bladet 50 øre, og ble trykket i 40.000 eksemplarer. Da opplaget ikke ble utsolgt, ble restopplaget satt på et lager som brant på 1970-tallet. Likevel finnes det mange utgaver av det første nummeret i Norge.

Her er bladet som gikk for 98.000 kroner.

— Dette er det dyreste Donald-bladet som er solgt på auksjon i Norge. Den forrige rekorden var på 57.000 kroner. Derfor er 98.000 kroner mye penger for et blad. Det som er spesielt med dette eksemplaret, er at det er i veldig god stand, sier Langli som legger til at det er solgt blader til høyere pris utenom auksjoner.Auksjonen startet på nett for en måned siden. Fredag formiddag hadde prisen kommet opp på 88.000. Ved 18.45-tiden fredag falt avgjørelsen. Kjøperen hadde lagt inn bud via internett, og var ikke til stede da avgjørelsen falt.

Langli ønsker ikke å oppgi hvor mange konkurrerte om bladet, men kan fortelle at både selgeren og kjøperen er nordmenn.

Mange samlere

Ifølge Langli er det veldig mange samlere av den populære tegneserien i Norge. Noe som betyr økt konkurranse for å eie de mest attraktive eksemplarene.

— For en Donald-samler er det stort å eie dette eksemplaret. Dette er jo den første utgaven og vanskeligst å få tak i.

Også ett eksemplar av den aller første Donald-utgaven fra USA, som ble gitt ut på 1930-tallet, gikk under hammeren fredag. Den var i dårligere stand, og gikk for 22.000 kroner.

 1. Les også

  Nå går arvesølvet

 2. Les også

  Politibåten «Vekteren» skal seile sin egen sjø

 3. Les også

  Lincoln-frimerker solgt for 2 millioner dollar

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Ny rekord: Munch-grafikk solgt for 18,5 millioner kroner

 2. KARRIERE

  Droppet aksjer og eiendom – tjente 100.000 kroner

 3. KULTUR

  Krisen har tvunget store auksjonshus over på nett. Han kjøper bøker, antikviteter, glass og kart.

 4. VERDEN

  Charlie Hebdo strupes av sikkerhetstiltak tre år etter

 5. BOLIG

  Salgsprisene avviker fra prisantydning: - Jeg trodde vi hadde priset langt over

 6. KULTUR

  Dette maleriet gikk for rekordpris i London onsdag