Oslo

Slik blir Ruters billettpriser neste år

Enkeltprisbilletten og 30-dagersbilletten øker, mens ledsagere får reise gratis og rufusbilletten endres.

Ruters billettinntekter går til å utviklingen av kollektivtilbudet i Oslo og Akershus.
  • Kristine Hellem Aanstad

Tirsdag formiddag informerte Ruter om sin årlige prisjustering – som får påvirkning på de ulike billettprisene fra 29. januar 2017.

Reisende som bruker 30-dagesbilletten må til neste år ut med 708 kroner i stedet for 690 som det koster nå – en økning på 18 kroner, mens ordinær enkeltbillett øker med 1 krone.

  • Abid Raja (V) lovet 20 prosent rabatt på månedskort i storbyene. Men regnestykket går ikke opp

– Flere avganger og reisemuligheter

I en pressemelding fra Ruter skriver de at Oslo og Akershus er et av hovedstadsområdene i Europa som vokser raskest. Og at «for Ruter er det viktig å møte denne befolkningsveksten med et forsterket kollektivtrafikktilbud».

– Vi skal fortsette å utvikle kollektivtilbudet med flere avganger og reisemuligheter. Målet er å gjøre det enda mer attraktivt å reise med kollektivtrafikken, sykle eller gå, sier administrerende direktør i Ruter, Bern Reitan Jenssen i pressemeldingen.

Ledsager reiser gratis

Men det er ikke bare økning i pris som er forandret når det kommer til Ruters billetter neste år: For fra og med 1. februar kan ledsager til personer med nedsatt funksjonsevne som ikke kan reise alene, reise gratis.

I tillegg endres Rufusbilletten (som er for barnehager og grunnskoleklasser). Ruter opplyser at billetten gjelder fremdeles for inntil 15 personer, men nå kan antall voksne være fire.

Billettprisene justeres hvert år for prisstigningen. Det gjøres med en sats fra staten.

I år er satsen på 2,5 prosent. Summen som de reisende betaler utgjør omtrent halvparten av Ruters inntekter, som i 2015 tilsvarer 3681 millioner kroner. Resten er tilskudd fra Oslo kommune og Akershus fylkeskommune (3272 millioner).

Les også

  1. Slik vil Ruter se nøyaktig hvor du reiser

  2. Alle utenfor storbyområdene får billigere månedskort

  3. Nå får du kjøpt årskort i Ruter-appen

Les mer om

  1. Ruter
  2. Kollektivtransport