Slutt for Justisen i Møllergata

Justisen har vært et legendarisk utested i nesten 100 år. 17 desember er det kroken på døren i Møllergata.

Statsbygg har kjøpt Justisen som stenger for godt i Møllergata 17 desember. Det er håp om gjenoppstandelse i nye lokaler.

Justisen regnes som en institusjon i Oslos uteliv. Her har politikere, byråkrater, jurister, ølhunder og hipstere møtt hverandre i årtier.

Den tidligste utgaven av stedet lå i Eva Kolstads gate, rett bak Møllergata 19. Hele kvartalet, inkludert restauranten, ble revet i 1982 i forbindelse med utvidelse av Regjeringskvartalet.

Og de siste 40 årene har det folkekjære stedet med sin populære bakgård holdt hus i en fredet gammel bygård i Møllergata 15. I 2015 overtok Byoslo Group, som driver flere utesteder, lokalene. De anslår at det kan ha vært nærmere 750.000 gjester innom siden de startet opp.

Den første utgaven av Justisen ble fortrengt av Regjeringskvartalet i 1982.
Justisen var i mange år et stamsted for politikere. På Nei til EU-valgvaken i 1994 kan flere kjente AUF-ere gjenkjennes.

Har klart å fornye seg

Jama Awaleh, styreleder i Justisen Drift og partner i Byoslo Group sier han har hatt tid til å bearbeide sorgen. Nå gråter han mest på vegne av publikum.

Suksessen forklarer han slik:

– Justisen er et folkelig og jovialt sted med hyggelig service og allsidig servering. Mange har knyttet det til sitt hjerte. Og det er ekstremt mye historie i veggene. Både bygde- og oslohistorie, sier Awaleh, til Aftenposten.

Han mener også de har klart å fornye seg i takt med utelivet.

– Også da vi overtok stafettpinnen i 2015, sier han.

Men nå er det altså slutt. 17 desember blir siste dag med normal drift.

Igjen er det Regjeringskvartalet som «banker på døren». Statsbygg overtar lokalene på nyåret. De har kjøpt Justisen ut av leieavtalen, som det gjensto åtte år av.

Bakgården med uteservering var en av flere ting som trakk folk til Justisen i 1997. Nå jakter de på nye lokaler med sjel.

Vil gjenoppstå tredje gang

Men selv om de må ut av lokalene, er det ikke sikkert at Justisen er borte for godt.

– Nei. Justisen blir ikke borte. Spørsmålet er bare når og hvor vi gjenoppstår. Så lenge vi finner et lokale som klarer å huse hjerteroten til Justisen, så vil vi fortsette.

– Må det være et gammelt sted?

– Historie og sjel er viktig. Men om det er fra 1650 eller 1850 er ikke essensielt.

Forventer dere rift om julebordplassene?

– Telefonen har ringt, for å si det sånn. Jeg tror ikke det blir mindre populært.

Mange vil savne stemningen på Justisen. Her fanget opp i 2018.
Kø utenfor Justisen en lørdagskveld i 2021. Det legendariske utestedet vil bli savnet av mange.

Sikkerhetshensyn

I reguleringsplanen for det nye Regjeringskvartalet fra 2017 ble det bestemt at Møllergata 5–25 skal være i offentlig eierskap, og kjøp av eiendommene er en del av første byggetrinn.

Statsbygg kjøper flere av bygårdene i Møllergata av sikkerhetsmessige årsaker, da de ligger tett på det nye Regjeringskvartalet og trenger rehabilitering. Flere av lokalene skal igjennom en omfattende oppgradering.

De 42 ansatte på Justisen har fått tilbud om andre stillinger innen Byoslo Group, som også drifter flere restauranter, utesteder, selskaps- og eventlokaler rundt om i Oslo. I porteføljen har de Nedre Løkka, F6, BA3, Oslo Event Hub og Ivy, i tillegg til Justisen.