Undersøker Volvo-busser etter brann

Alle busser av samme merke som den som brant i Oslo i helgen, skal nå sjekkes.

Brannvesenet fikk slukket brannen ved Barcode i Oslo. De roste sjåføren, som fikk passasjerene ut i tide. Ett minutt senere sto bussen i full fyr.

Bussen var på vei fra Tusenfryd til Oslo. Den kjørte på oppdrag for Ruter, men eies av selskapet Norgesbuss. Samme selskap har tidligere i år mistet to andre busser under lignende omstendigheter. I begge tilfellene dreide det seg om en annen bussmodell. Denne gangen var det en buss fra Volvo fra 2005 som brant.

Les også

Sjåføren berømmes etter bussbrann ved Operaen i Oslo

— Foreløpig vet vi ikke var årsaken er, men det ser ut til at brannen kan ha startet i motorrommet, sier administrerende direktør Atle Rønning i Norgesbuss.Alle bussene av tilsvarende merke tas nå ut av trafikk, og skal undersøkes hos produsenten Volvo. Bussen som brant var inne til kontroll senest i februar.

Fant ingen feil

Etter en brann i januar sa selskapet og produsenten at de ville undersøke samtlige busser.

— Det ble ikke avdekket systemfeil den gang. Det er alltid en viss risiko for at slike ting kan skje. Men det er viktig for oss å undersøke saken nøye.

– Kan man føle seg trygg som bussjåfør og -passasjer i Oslo?

— Ja, det vil jeg si. Jeg tror det å kjøre buss er noe av det tryggeste du kan gjøre. Sammenlignet med personbiler, tror jeg ikke busser står noe tilbake når det kommer på sikkerhet, sier Rønning.

Sjåføren har fått tilbud om ytterligere oppfølging etter hendelsen, ifølge Rønning. Fordi det er redusert trafikk om sommeren skal ikke de ti bussene som er tatt ut få noen konsekvenser for trafikkavviklingen.

Følger med

Statens havarikommisjon følger nøye med på bussbranner, selv om de ikke blir rapportert inn. Mange av brannene har tilsynelatende startet i og rundt motorrommet, skriver avdelingsdirektør for veiavdelingen, Rolf Mellum, i Statens havarikommisjon.

— Det har heldigvis ikke vært personskader av betydning ved bussbranner i Norge, og det viser seg at evakueringen synes å gå raskt når busser står på hjulene. Vi har derimot fokus på evakuering av busser som har veltet. Dersom utgangene er blokkert, vil det være kritisk sammen med en brann, skriver han.