Foreslår å flytte 17. mai-feiringen

Årets 17. mai-feiring vil kanskje ikke kunne gjennomføres som vanlig. Derfor foreslår initiativtagere å flytte feiringen til august.

Det uoffisielle arrangementet har fått stor oppmerksomhet på Facebook. I overkant av 40.000 har meldt sin interesse.

«Siden 17. mai-feiringen i år trolig vil bli preget av koronaviruset, er det fint om alle holder av datoen 22. august til feiring av grunnlovsdagen.»

Slik lyder beskrivelsen i den uoffisielle Facebook-arrangementet 17. mai i august. Det oppsto på Facebook for få dager siden.

I skrivende stund har over 40.000 mennesker vist interesse for arrangementet ved å trykke «skal» eller «interessert».

Leit for store og små

Initiativtagerne kaller seg Komiteen. Dette er ikke Oslo kommunes offisielle 17. mai-komité.

Mannen bak initiativet heter Eirik Knutsen. Han har opprettet arrangementet og Facebook-gruppen sammen med kolleger og venner.

«Foreløpig ser det ikke ut til at nasjonaldagen kan feires slik mange ønsker og er vant med. Dette er leit for både store og små. Derfor ønsker vi å gi det en ny sjanse senere på året, hvor vi i det minste kan føle på samholdet og det morsomme med nasjonaldagen, gitt at situasjonen er stabilisert», skriver han i en melding til Aftenposten.

Videre skriver han at uavhengig av hvordan feiringen av årets nasjonaldag blir synes han det er fint å benytte 22. august til å gi kulturlivet, restaurant- og utelivsbransjen et løft etter en tøff periode.

Det er usikkert om kongen har satt av ny dato for nasjonaldagen ennå.

Avlysning ikke usannsynlig

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sa til Aftenposten for en uke siden at han ikke blir overrasket om 1. mai- og 17. mai-arrangementene i hovedstaden blir avlyst i år.

Byrådsleder Raymond Johansen er i tvil om det blir noen 17. mai-feiring i år.

– Det baserer jeg på at dette høyst sannsynlig vil ta tid. Så håper jeg at jeg tar feil. Det er ikke lenge til. Å tro at alt er over til det, er kanskje ønsketenkning.

Direktør for Folkehelseinstituttet (FHI), Camilla Stoltenberg, svarte slik på spørsmål om 17. mai-feiringen kan bli avlyst:

– Det er ikke usannsynlig.

Samtidig er flere store russetreff avlyst allerede.

Les også

Fire smittede forteller: – Føler at det begynner å bli tungt å puste

Ikke tatt en avgjørelse

Oslo kommunes offisielle 17. mai-komité svarer slik på spørsmål om hva som er status for årets markering:

«Det er foreløpig ikke tatt noen avgjørelse om å endre, avlyse eller eventuelt flytte 17. mai-feiringen i Oslo. Feiringen i Oslo planlegges for tiden derfor som normalt.»

Videre opplyser de at en eventuell avgjørelse om endring, avlysning eller flytting vil tas av den sentrale kriseledelsen i Oslo kommune, i samråd med nasjonale helsemyndigheter.

Les også

Klimaeffekten merkes allerede, og de fleste blir friske. Her er ni lyspunkter i koronakrisen.

– Bruk fantasien

Det er ikke bare 17. mai-feiringen i Oslo som kan bli koronarammet.

– Dette vil definitivt bli en annerledes nasjonaldag, sier Sissel Trønsdal, leder for 17. mai-komiteen i Trondheim til Adresseavisen.

De har avlyst neste komitémøte, men sier at de antar det vil komme nasjonale retningslinjer for feiringen, slik at dette ikke blir opp til lokale myndigheter å avgjøre.

Dersom det ikke blir mulig å møtes i gatene i mai, oppfordrer flere til å bruke fantasien for å markere dagen.

– Syng, også på hjemmekontoret, oppfordrer Margrete Kvalbein, leder for 17. mai-utvalget på Holmen i Fredriksstad Blad.

– Det blir nok en markering av dagen i en eller annen form uansett. Se bare på «klappemarkeringene» som er kommet de siste dagene. Bruker man fantasi og engasjement, finnes det nok mange måter å feire grunnlovsdagen på, sier kommunedirektør i Trondheim Morten Wolden til Adresseavisen.