Oslo

Bruker Botanisk hage som toalett

I Botanisk hage orker de ikke mer. Åpningstidene blir innskrenket på grunn av «uverdige forhold» i hagen som brukes som friluftstoalett.

På bildet ser det idyllisk ut, i virkeligheten er idyllen noe mer tvilsom i Botanisk hage for tiden.
  • Stein Erik Kirkebøen

Monrads gate, som går på østsiden av Botanisk hage, parallelt med Finnmarksgata, er en av gatene som i flere år er blitt benyttet som overnattingssted for bostedsløse tilreisende som har sovet i biler. Og som har vært uten toalettfasiliteter.

Les også

Vil gjøre det lettere å jage folk som sover ute

De bostedsløse gjør fra seg i de omliggende grøntområdene, deriblant Botanisk hage. De ansatte der har laget en oversikt over syv forskjellige steder hvor det daglig fjernes menneskelig avføring. I tillegg gjøres det samme mer sporadisk andre steder i hagen.

« Forholdene er uverdige for de bostedsløse, uhygieniske for de besøkende, inkludert barn i barnehagealder, og også ubehagelige for de ansatte som må fjerne ekskrementene ». Det skriver Arne Bjørlykke, direktør for Naturhistorisk museum som Botanisk hage er en del av, i en pressemelding.

Bjørlykke meddeler at hagen ser seg nødt til å innskrenke sine åpningstider.

Les også

Tigger-doer måtte fjernes etter fire uker

Fra og med mandag vil portene bare være åpne i vanlig arbeidstid, mellom 09 og 17. Vanligvis er hagen åpen fra 07 til 21 på hverdager og fra 10 til 21 i helgene i sommerhalvåret.— Det er veldig beklagelig, men vi er nødt til å beskytte hagen. Vi må ta hensyn till 600.000 besøkende, hvorav 50.000 skolebarn, og til våre ansatte gartnere, sier Bjørlykke.

Kommunen vil ikke, politiet svarer ikke

I fjor utplasserte Oslo kommune to transportable toaletter på parkeringsplassen mellom Naturhistorisk museum (NHM) og Munch-museet. Kommunen ønsker ikke å gjenta dette i år, siden den opplever det som å legitimere at området benyttes til overnatting, skriver Botanisk hage i en pressemelding.

Les også

Hundene kan bli utvist fra Tøyen

— Vi så i fjor at det hjalp på situasjonen i hagen da toalettene ble satt opp utenfor. Siden kommunen opplever det som å legitimere at området benyttes til overnatting, ønsker kommunen ikke å gjøre det i år. Politiet besvarer overhode ikke våre henvendelser. Da har ikke vi noe annet valg enn å innskrenke åpningstiden og intensivere vaktholdet, beklager Bjørlykke. Foran denne sesongen har både politiet og kommunen vært knallharde på at de vil praktisere relgeverket strengt og bortvise alle som overnatter på gater, plasser og parker i sentrum.

— Det gjelder åpenbart ikke i Monrads gate. Her har det bodd folk hele tiden uten at noen har reagert, og de blir flere og flere, sier Bjørlykke.

Ordningen med innskrenket åpningstid er midlertidig.

Enkel løsning?

Thomas Henden, som jobber ved NHM, mener problemet kunne vært løst eller betraktelig redusert hvis det rett og slett ble innført forbud mot nattparkering i hele området, ikke bare på en liten del som i dag. Hvis forbudet ble håndhevet, villle det ikke bare gjort slutt på campingen i parkerte biler, det ville også redusert et økende problem med trailerparkering. Den bidrar heller ikke til å øke trivselen.

Les også

  1. «Kommunen kan løse problemet i Botanisk hage, men vil ikke»