Oslo

Norges første moské skal få ny fasade for tredje gang

Da de iranske flisene begynte å falle av, valgte moskeen fransk mosaikk. Heller ikke de tålte norsk vinter. Nå blir flisene erstattet av fasadeplater.

«Den blå moskeen» i Åkebergveien på Tøyen fremstår nå som ganske grå fordi flisene ikke tålte norsk vær. Om ett år skal flisene være erstattet med fasadeplater. Foto: Wasim Riaz

 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz

Tepper fra Tyrkia og fliser fra Iran. Norges første moské fremsto som et praktbygg da den sto ferdig i Åkebergveien på 1990-tallet.

Flisene ble satt på av iranske flisleggere som ble hentet til Oslo kun for dette oppdraget på 1990-tallet. Etter få år viste det seg at flisene på fasaden hadde begynt å falle av.

De iranske flisene var ikke laget for norske forhold. De sugde nemlig til seg vann. Da vannet frøs, sprakk flisene, var forklaringen Aftenposten fikk i 2006.

Dette bildet fra 2001 viser hvordan moskeen i Åkebergveien så ut et par år etter at de iranske flisleggerne hadde flislagt Norges første moské. Foto: Stein Bjørge (arkivfoto)

Moskeen beholdt da de opprinnelige flisene på den midterste delen av fasaden, men byttet ut flisene på minaretene (tårnene) med fransk mosaikk i 2006. Heller ikke denne løsningen var vanntett.

Da mosaikken begynte å falle av, valgte moskeen å ta den av. Siden har moskeen vært grå på sidene og blå i midten.

Plater med trykk

Nå har moskeen bestemt seg for også å ta av de gjenstående flisene fra fasaden. De skal erstattes med fasadeplater som skal ha samme trykk som de første iranske flisene. Dermed blir dette den tredje løsningen for fasaden.

– Alle gode ting er tre, humrer Yasir Ahmed, styremedlem i World Islamic Mission (WIM).

– Vi jobber med en løsning der platene blir montert på skinner som skal sitte på fasaden. Vi tror at denne løsningen vil holde, sier Ahmed.

Her er prototyp av veggplater som skal erstatte flisene på moskeen til World Islamic Mission høsten 2020. Moskeens fasade får da samme mønster som den hadde for 20 år siden. Foto: Wasim Riaz

Han sier at problemet med de iranske flisene var at vannet begynte å trenge igjennom dem, noe som også skadet fasaden.

– Det ble valgt en billig løsning den gang. Gjør man ting riktig første gangen, så skal det holde. Vi håper at denne løsningen vil vare, sier Ahmed.

Les også

Måtte be i 13 minusgrader – fredag fikk de moderne moskebygg

Prislapp: Åtte millioner kroner

Hvis alt går etter planen, vil jobben med den nye fasaden starte i april neste år. Hele jobben vil ta seks-syv måneder. Dette vil koste moskeen nesten åtte millioner kroner. Da er også reparasjon av fasaden inkludert.

Tar man med de iranske flisene og mosaikken, skal moskeen totalt ha brukt nesten 15 millioner kroner på fasaden når jobben blir ferdig neste år.

Mosaikken fra Frankrike prydet minaretene (tårnene) til moskeen i et par år før de begynte å falle av. Moskeen tok av mosaikken i 2012. Foto: Emma Tollersrud (arkivfoto)

– Det er mange som tar kontakt med oss for å spørre hva som skjer med fasaden vår. Siden dette er Norges første moskebygning, har fasaden historisk verdi. Den står nå på Byantikvarens gule liste. Derfor ønsker vi å gjenskape den opprinnelige fasaden, sier Ahmed.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Etter ti år med budsjettsprekk, lekkasjer, forsinkelser og kritikk av fasaden: Her er nye Deichman.

 2. VERDEN

  Mediemogulen hjalp fredsprisvinneren til makten. Nå vil han ta den fra ham igjen.

 3. POLITIKK

  Regjeringen vil utrede hel eller delvis elektrifisering av Mongstad, Kårstø og Melkøya

 4. NORGE

  Lærere fortviler over problemer med alt fra timeplaner til registrering av fravær

 5. BOLIG

  Paret kjøpte rivningsklar villa for 580.000: – Målet er at vi skal feire neste jul her

 6. BOLIG

  Motor-nerdens drømmehus: Grunnarbeid, hus og 2,2 mål tomt kostet ham 1,65 millioner kroner