Tybring-Gjedde: Helt forkastelig at Fabian Stang deltar på markering mot Muhammed-filmen

Det er ytringsfriheten ordføreren burde stå opp for, mener Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Christian Tybring-Gjedde, leder i Oslo Frp, reagerer kraftig på at Fabian Stang deltar i markeringen mot filmen The Innocence of Muslims på Youngstorget.

Klokken 16.15 i dag arrangerer Islamsk Råd Norge en markering mot filmen «The innocence of Muslims», som de siste dagene har skapt voldomme opptøyer i mange land.

Islamsk råd fordømmer det de kaller en hatvideo, og «deler muslimers fordømmelse og harme over videoens innhold og budskap».

De maner imidlertid alle muslimer til ro, og holder demonstrasjonen «i solidaritet mot krenkelse».

— Legger oss flate for meningsløs kritikk

Oslos ordfører Fabian Stang (H) skal holde en appell under markeringen. Det faller ikke i god jord hos lederen av Oslo Frp.

- Jeg synes det er helt forkastelig at Oslos ordfører bidrar til en slik meningsløs demonstrasjon. Uansett hva han sier, vil det være en legitimering av demonstrasjonen og muslimers rett til å krenkethet og raseri, sier Christian Tybring-Gjedde.

Han mener ordføreren indirekte legger seg flat for kritikk ved å stille opp.

— Videoen er virkelig dårlig, men det er egentlig uinteressant. Vi burde bare ignorere denne saken, men det vi gjør nå, er å legge oss flate for meningsløs, kollektiv kritikk. Vi skal ikke be om unnskyldning for å bruke ytringsfriheten, sier Frp-toppen.

- Politiet i moskeen er et nederlag

Tybring-Gjedde fremhever at muslimer og alle andre skal få lov til å demonstrere for hva de vil.

— Men at ordførereren skal delta på en protest mot ytringsfriheten, synes jeg er skammelig. Det han burde stå opp for, er nettopp ytringsfriheten, sier Tybring-Gjedde.

At politiet i forrige uke talte i moskeen i forbindelse med opptøyene, er han også skeptisk til.

— Det er i seg selv et nederlag, men de gjør det tross alt av sikkerhetshensyn. Det er ikke tilfelle når det gjelder Stang, sier Tybring-Gjedde.

Stang: Flott uttrykk for ytringsfrihet

Fabian Stang mener i motsetning til Tybring-Gjedde at demonstrasjonen er et uttrykk for en «honnør for ytringsfriheten».

— Dagens arrangement oppfatter jeg som et flott uttrykk for den ytringsfriheten vi har i Norge. Her er det en gruppe i Norge som ønsker å markere hvordan de opplever denne filmen, sier Stang.

Han har planlagt å si noe om ytringsfrihet, at det er lov å være sint, men at man ikke kan møte ytringer med vold. Det har ikke vært et dilemma for ham om hvorvidt han skulle delta.

— Jeg har også oppfattet at formålet også er å markere avstand fra å svare hatefulle ytringer med vold. Men hvis det er slik at noen vil misbruke denne ytringsfriheten til å opptre voldelig eller kaste sten eller hva det skal være, tar jeg sterk avstand fra det, sier Stang.

- Hva tenker du om Tybring-Gjeddes kritikk?

— Da vil jeg bringe frem Voltaire: Jeg vil inntil døden forsvare hans rett til å være uenig med meg. Jeg vil i alle sammenhenger hegne om Tybring-Gjeddes rett til å komme med sine meninger, og skulle ønske han utviste samme raushet overfor meg, sier Stang.

Samtidig som Islamsk Råds markering på youngstorget, vil en gruppe radikale muslimer kalt Profetens Ummah holde en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden.

Fabian Stang skulle ønske Christian Tybring-Gjedde utviste større raushet overfor ham.