Oslo

Tar ekstrajobb 7000 meter over havet

Brynjulv Eide har en ekstrajobb litt utenom det vanlige.

Brynjulv Eide på Mount Everest.
  • Kim Bøyum

— Det er utrolig moro å hjelpe folk til å realisere drømmer. Og så er det et fint avbrekk fra hverdagen, sier Brynjulv Eide.

Til daglig lever han et helt vanlig liv på Voss sammen med familien, med full jobb i Statens vegvesen. Bare Eides bijobb er ikke fullt så A4. Som turinstruktør på noen av verdens mest kjente fjell, får Eide utløp for interessen for natur.

Rundt fem ganger i året drar han av gårde for å lede folk opp fjell. Sist reise han gjorde var i august og gikk til Atlasfjellene i Nord-Afrika. I november går turen til Kilimanjaro, før argentinske Aconcagua, høyest i Amerika med sine 6.922 m.o.h., står for tur i februar neste år.

Les også

Tren som Aamodt og Kjus

— Jeg bruker interessen som en attåtnæring. Da jeg var yngre, var jeg aktiv skiløper, siden er det blitt mer og mer fjell, sier Eide.

Flere vil gå høyt

Han jobber for kameraten Jarle Trås firma, som selger charterturer til fjellglade nordmenn. Noen av turene er åpne for alle, mens andre er lukkede turer som en bedrift eller vennegjeng har bestilt. Trå regner med å omsette for nær åtte millioner kroner i år.

Den største aktøren på dette markedet i Norge er Hvitserk. De har syv heltidsansatte og kunne vise til en omsetning på 28,5 millioner og et overskudd på snaut 1,3 millioner i fjor. Det finnes også en rekke mindre aktører på markedet, som Marit Andreassens selskap Høyfjellspesialisten.

Les også

Her skal du bli møkkete og skitten

— Det er veldig bra tider i denne bransjen. Selv om det finnes flere arrangører og konkurransen er hard, tror jeg det går ganske bra for alle. Det skyldes nok først og fremst at vi i Norge lever på den grønne gren, og at folk har råd til å reise på dyrere turer. Det handler om selvrealisering. Jeg henvender meg til dem som vil ha alt ferdig planlagt fra avreise til hjemkomst. En pakke til Kilimanjaro koster for eksempel 36.900 kroner, sier Trå.

Trygve Sunde Kolderup, daglig leder i Hvitserk, har mange av de samme erfaringene.

— Folk i Norge er reisevante, har høy lønn og mye ferie. Mange vil på tur, og det er absolutt fine tider for oss som driver med dette. Himalaya og Kilimanjaro er bestselgerne våre, sier Kolderup.

Les også

På grus i Østmarka

Deltaker omkom

Jarle Trå ble kjent for hele Norge da han var døden nær i et forsøk på å bestige Mount Everest alene og uten kunstig tilførsel av oksygen i 2009. I 2010 opplevde Brynjulv Eide at en deltaker omkom etter å ha fått et illebefinnende på vei opp Kilimanjaro.

— Det er selvfølgelig sånt du håper at du aldri skal komme borti, men du har med deg mange folk, og enkelte ting kan du ikke gjøre noe med. At slike situasjoner kan oppstå, hadde vi tenkt på og snakket om på forhånd, men det hjalp oss ikke den gangen. Folk får hjertestans på jobben også, og dette er noe som kan skje, uten at en kan relatere det til selve turen, mener Eide.

Han har tidligere jobbet i politiet, i Nordsjøen og i redningstjenesten på Svalbard. Med jobben i veivesenet har han funnet et arbeid han mener er perfekt å kombinere med instruktørvirket.

Les også

Slik gjør du skiene klare for skisesongen

— Arbeidsgiveren gjør det mulig å opparbeide fritid å reise i. Disse turene gir meg kolossalt mye, det handler mer om interesse enn det økonomiske. Hvis ikke, hadde jeg i hvert fall ikke sluttet i Nordsjøen, sier Eide.

Høyere, høyere

Det er personer som Cato Risløw som gjør at firmaer i Norge kan drive butikk på fjerne fjell. Trebarnsfaren snakker om et sug i hverdagen etter å dra på nye turer.

— Jeg tror det er noe alle som har en sterk interesse for noe kan kjenne seg igjen i, om det er å se fotball på TV eller noe annet. Jeg har alltid vært veldig opptatt av natur og naturopplevelse, sier Risløw.

Han har vært både på Mont Blanc, Elbrus og Kilimanjaro, og har prøvd både charterturvarianten og det å planlegge alt på egen hånd.

— Å planlegge alt med en kameratgjeng, er utrolig gøy, men krever mye mer tid. Hvis en ikke har særlig erfaring, anbefaler jeg å bestille gjennom for eksempel Hvitserk eller Jarle Trå, der man får norske guider og blir godt ivaretatt. Det handler om at du skal føle deg trygg, det er viktigere enn å spare noen kroner.

Risløw er ikke i tvil om at han vil ut på eventyr igjen, men slike turer er langt fra billig moro.

— Det handler om kompromisser med familien og om å spare opp penger. Hvis økonomien hadde vært på plass, hadde jeg tatt fem nye fjell i år, sier Risløw.

Hverdagen i veivesenet er ikke like full av eventyr som ekstrajobben til Brynjulv Eide.