Oslo

Svært glatt i Oslo, men kommunen kan ikke gjøre mer

Det franske ekteparet Martine og Francis Lepioufle fikk en glatt start på Oslo-ferie, men klarte å holde seg på beina gjennom sin ferd over Grünerløkka onsdag. Ifølge Oslo kommune gjør kommunen mer enn nok for å hindre at folk faller på glatta.

Hver dag havner 50 personer på legevakten etter fall på isen, men Oslo kommune sier at de ikke kan gjøre mer for å unngå at folk faller. Dette er ikke seksjonsoverlege Knut Melhuus helt enig i.

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

Denne uken har det vært ekstremt glatt i hovedstaden. I gjennomsnitt har 50 personer havnet på legevakten etter fall på glatta hver eneste dag i årets første måned. Men går det an å gjøre noe for å unngå at så mange havner på legevakten?

Nei, er svaret fra Oslo kommune.

— 1000 km gangvei og fortau og 1300 km gater skal brøytes og strøs. Det har vært ekstra innsats i denne perioden og våre entreprenører har hatt ute alt av tilgjengelige maskiner og mannskap. Men det er vanskelige værforhold når det skifter fra snø og kulde den ene dagen til regn og plussgrader neste dag, sier Alise Davidsen, kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten (BYM).

- Det skal måkes når det har kommet fem centimeter med snø, og strøs innen 12 timer fra behovet oppstår. Har dere vurdert nye grenser for når entreprenørene skal ut for å måke og strø?

— Vi mener standardene vi har i dag er hensiktsmessige, men spesielle værforhold vil alltid gjøre det utfordrende, svarer Davidsen.

- Kan gjøre mer

Seksjonsoverlege Knut Melhuus ved Oslo skadelegevakt sier at kommunen helt klart kan gjøre mer for å forebygge fallulykker.

— Den beste løsningen er å fjerne snøen med en gang. For når det kommer regn eller smeltevann på snøen og deretter minusgrader, så fryser hele snølaget til is. Det er en vanskelig løsning som krever store ressurser. Og så må dette gjøres flere ganger. Derfor går det an å vurdere andre løsninger, som for eksempel å varsle på radio eller andre kanaler på svært glatte dager. Å handle for de eldre på de verste dagene eller strø for dem bør også vurderes, sier Melhuus.

Han sier at et tynt lag med snø over isen får flest til å havne på legevakten.

— Da ser man ikke at det er glatt, men realiteten er at det er svært glatt når det kommer litt snø på isen, sier Melhuus som også ønsker at folk tar litt større ansvar for sin egen sikkerhet.

Seksjonsoverlege Knut Melhuus

— God tid, gode sko og god balanse er det viktigste for å unngå fall. Man får godt grep med brodder eller sko med pigger. Eldre har ofte god tid, men naturlig nok ofte dårlig balanse og er spesielt utsatt for fall når de ferdes ute på isen. Men heldigvis er det relativt få eldre over 80 år i skadestatistikken, mest fordi de tar til fornuften og holder seg inne på slike dager.Gjennom sine 30 år på legevakten husker Melhuus særlig lørdag 15. januar for 15 år siden: En kort byge med underkjølt regn resulterte i 207 fallskader på ett døgn. Denne rekorden står fremdeles.

- Kan ikke fjerne alt

Alise Davidsen sier på sin side at det ikke er mulig å fjerne all snøen fra fortauene.

— Vi klarer ikke å være over alt i byen på samme tid, og da er det vanskelig å fjerne all snø fra fortau over alt og forholdene vil variere.

- Har dere vurdert alternative tiltak, som for eksempel gratis utdeling av brodder eller SMS-varsling på de glatteste dagene?

- Bymiljøetatens oppgaver relatert til vinterdrift er hovedsakelig å brøyte og rydde snø, samt strø veier og fortau, svarer Davidsen.

Les også

  1. 50 fallulykker på glatta hver dag i Oslo

  2. Flotte skiforhold i hele Oslomarka denne helgen