Oslo

Budkrig påvirker ikke eiendomsskatten

Kjøpte du bolig i Oslo millioner over takst? Det er ikke eiendomsskatten du bør bekymre deg mest for. Salgsprisen får ingenting å si for skatten.

Budrundene endte millioner over takst. Det påvirker ikke skatten.
 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd
  Journalist

Hva er en bolig verd? Det noen er villig til å betale for den. Når en bolig omsettes i en åpent marked, selges den til markedspris.

Men denne markedsprisen påvirker ikke eiendomsskatten for boligen. Du får ikke en ekstraregning fordi du betalte langt over takst.

Forklaringen er enkel:

Oslo kommune henter tallene sine fra Skatteetatens data for boligverdi. Og etaten bruker en gjennomsnittlig beregning av prisveksten for alle boliger for å regne ut hva din bolig er verd, de forholder seg ikke til salgsprisen for den enkelte bolig.

De siste årene har Aftenposten jevnlig omtalt elleville budrunder og boliger som går én eller flere millioner over takst. En gjennomgang viser at det er store sprik mellom hva disse boligene ble solgt for, altså markedsprisen, og hva Skatteetaten mener at de er verd.

Aftenposten har beregnet hva eiendomsskatten ville blitt om den var basert på salgsprisen.


Nysgjerrig på hvor stor eiendomsskatten er? Søk opp enkeltboliger i Oslo her:

GREFSEN: Den opphetede budrunden endte med at en utbygger vant.

Eksempel 1 - Grefsen:

I november 2015 ble et oppussingsobjekt på Grefsenplatået solgt hele 6 millioner over prisantydning. Den store eplehagen rundt eneboligen er på halvannet mål, og en utbygger vant budrunden. Foreløpig er det ikke kommet inn noen byggesak der, så boligen står - og må betales skatt av.

 • Prisantydningen: 10,8 mill.
 • Solgt for: 16,8 mill.

Ifølge Skatteetaten og Oslo kommune er boligen verd 7.870.000 kroner. Eier må betale 4593 kroner i eiendomsskatt. Hadde markedsprisen avgjort, skulle skatten vært på hele 23.600 kroner.

KAMPEN: 18 budgivere meldte seg på i budrunden, og det kom inn hele 58 bud før runden var over.

Eksempel 2 - Kampen:

En svært spesiell enebolig på Kampen, bygget som kunstnerbolig og -verksted på 80-tallet, ble i mai 2016 solgt 3,15 mill. over prisantydning.

 • Prisantydningen: 5,6 mill.
 • Solgt for: 8,75 mill.

Ifølge Skatteetaten og Oslo kommune er boligen verd 4.950.000 kroner. Den slipper dermed eiendomsskatt helt. Hadde markedsprisen avgjort, skulle skatten vært på 7500 kroner i år.

KJELSÅS: Megler innrømmet at det var bom med prisantydningen da eneboligen fra 80-tallet endte flere millioner over.

Eksempel 3 - Kjelsås:

I april 2016 ble en enebolig på Kjelsås solgt 4,25 mill. over prisantydning. Boligen fra 80-tallet hadde et klart moderniseringsbehov, men det forhindret ikke budkrig. Det er ikke eiendomsskatten som blir den største kostnaden for kjøper.

 • Prisantydningen: 6,75 mill.
 • Solgt for: 11 mill.

Ifølge Skatteetaten og Oslo kommune er boligen verd 7.680.000 kroner. Eier må betale 4291 kroner i eiendomsskatt. Hadde markedsprisen avgjort, ville skatten vært på 12.000 kroner.

Les også

Villaeiere på vestkanten skal betale mye av eiendomsskatten

Slik regner Skatteetaten

Når Skatteetaten regner ut hva en bolig i Oslo er verd, tar de utgangspunkt i:

 • Bydel/område
 • Boligtype
 • Alder
 • Areal

Slik deles hovedstaden inn i et hundretall mikokategorier. Det er prisutviklingen for solgte boliger i akkurat din kategori som avgjør hva de mener din bolig er verd. Dataene kommer fra SSB og har ett års etterslep.

Anslaget for verdi finner etaten ved å multiplisere gjennomsnittlig kvadratmeterpris med primærarealet i din bolig. De første kvadratmetrene teller mer enn de siste. Tomtestørrelse eller stand på boligen spiller ikke inn.

Oversikten over primærareal er basert på tall boligeierne selv har meldt inn til etaten siden 2010. Siden det er noe rom for skjønn i reglene, og fordi boligeiere selv har måttet måle opp boligene sine, åpner det for at tilsynelatende like boliger kan få svært ulik verdi - og dermed skatt.

Les også

48 like rekkehus har alle fått ulik eiendomsskatt

Forsvarer modellen

Finansbyråd Robert Steen (Ap) understreker at valget om basere eiendomsskatten på Skatteeatens data har både en praktisk og en økonomisk side: Det ville tatt flere år og kostet mange millioner ekstra om Oslo kommune selv skulle taksert samtlige boliger.

– Vi har brukt seks måneder på å manuelt taksere22.000 eiendommer. Fra Skatteeaten har vi fått tall for syv ganger så mange. Når staten allerede har gjort en takseringsjobb, skal det ikke være nødvendig å gjøre samme jobb to ganger, har han tidligere uttalt til Aftenposten.

Steen påpeker at konsekvensen kan være at like boliger får ulik skatt.

– Slik vil det være i alle kommuner som bruker Skatteetatens tall. Antagelig er utslagene mindre i Oslo enn andre steder på grunn av det høye bunnfradraget her, sa Steen.

Les mer om

 1. Oslo
 2. Eiendomsskatt
 3. Boligmarkedet