Siste kamp på Jordal Amfi
Hallen var fylt til randen. Det var mange som ville se den historiske siste kampen på Jordal Amfi lørdag kveld.
«Å Vålerenga, vi står sammen og kjemper og vinner til slutt» runger for siste gang gjennom Jordal Amfi. Det ble en skuffende avskjedskamp for Vålerengatilhengerne lørdag kveld, og mange satt med en klump i halsen.
- I januar 2017 begynner rivingen av Jordal Amfi. I september 2018 skal Nye Jordal Amfi åpne. Slik blir nye den nye hallen.
Per Poulsen er en de mange som har vært med i alle år siden hallen ble bygget til De olympiske leker i 1952. Da var det den første kunstfrosne banen i Norden.
Da var han åtte år, og han fikk med seg alle OL-kampene.
– Det sitter så mye historie i vegger og tak og gulv, så det er trist at hallen snart er historie. Her har det vært mange høydepunkter. Spesielt alle de gangene Vålerenga vant på hjemmebane, sier han.
Men han har fått med seg mye av det andre som har foregått i Jordal Amfi.
– Jeg så isshowet til Sonja Henie i 1955 og Nordisk mesterskap i Rock i 1958. Da ble det mye bråk, med opptøyer og politi, sier Poulsen.
For Jordal Amfi ble spesielt i de tidligere årene mye brukt til store konserter og messer. Det var også her den legendariske bokseren Muhammad Ali møtte nordmannen Harald Skog i mai 1979.
- Den nye Jordal Amfi blir 11.500 kvadratmeter og med plass til 5500 tilskuere. Den skal stå klar høsten 2018 og blir landets dyreste.
– Til og med rottene har flyttet
– Det er en spesiell dag, men Jordal er nedslitt, sier han.
– I kveld blir siste gangen at rottene får feste på pølsesnabber og popcorn – hvis det er noen igjen, sier
VIF-tilhenger Pål Svensen tror ikke det.
– Hallen er så råtten og slitt at til og med rottene har flyttet, mener han, og ser frem til nye bekvemmeligheter i ny hall.
Snek seg inn og stjal brekte køller
Gunnar Engebrektsen (71) var med på de aller første kampene på Jordal Amfi. Da var han en kjapp liten syvåring.
– Vi gutta sneik oss inn. Vi hjalp til og bar køller og utstyr. Det var ikke så vanskelig å komme seg inn på ishockeykampene uten å betale, forteller han.
Inne i hallen var det om å gjøre å få tak i køllene som ble brukket under kampen. De var av tre, og mange ble kastet under hver kamp. De ble tatt med hjem. Småguttene tapet dem og brukt dem til egne kamper.
– Den gang var det ikke tak over Jordal Amfi. Det kom først i 1971, så spillerne måtte selv måke banen når det hadde snødd, forteller Engebrektsen.
Et helt liv på Jordal Amfi
Camilla Østby ble dradd med av faren på ishockeykamper helt fra hun ble født, og har også mange gode minner fra Jordal.
– Det aller beste var de Vålerenga ble seriemester for tre år siden, sier hun.
Det er en stund siden det har gått veldig bra med Vålerenga, men Østby har troen på laget i sitt hjerte. Hun mener det er på høy tid at laget får en bedre hall.
Men synes også at det er vemodig at dette er siste kvelden på Jordal, en hall som har merket henne for livet. Hun viser frem et lite arr i tinningen.
– Jeg var tre-fire år og var med pappa på en kamp. Der ble han så ivrig at han spratt opp. Han hadde glemt at jeg satt på fanget. Jeg stupte på hodet og havnet flere rader nedenfor, forteller hun
Møtte kjærligheten på Jordal Amfi
Knut Berge Rommerud mener at Jordal Amfi for lengst har takket for seg. Men han er allikevel litt lei seg i kveld.
– Det er å mange minner her. Det aller beste er at jeg traff hun som nå er min kone her, sier han, og tror at det er mange som har møtt kjærligheten i denne hallen i årenes løp.