Oslo

Uro i Oslo-skolen etter smitteøkning

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) ber om nye råd fra nasjonale myndigheter etter smitteøkning blant barn og unge i Oslo.

Foss videregående skole i Oslo er rammet av et smitteutbrudd – 79 elever har fått påvist smitte.
  • NTB

De to siste ukene er 49,3 prosent av de om lag 2500 registrerte koronasmittede i Oslo barn eller ungdom under 20 år.

– Vi er utålmodige. Vi har bedt om råd fra nasjonale helsemyndigheter, for vi ønsker å være treffsikre i det vi gjør. Vi tester alt hva remmer og tøy kan holde, men det er en utfordrende situasjon, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) til Dagsavisen.

Ved Foss videregående skole i Oslo har 79 elever ved fått påvist koronasmitte. Også lærere ved skolen er smittet. Tidligere denne uken ble det avdekket 30 smittede på Elvebakken videregående skole og Fyrstikkalléen skole.

– Vi har fått veldig mange henvendelser fra hovedverneombud på skolene og har derfor bedt om et møte med ledelsen i Utdanningsetaten. Det er ille når de ansatte er såpass utrygge bare to-tre uker etter skolestart, sier Marianne Melby i Vernetjenesten i Utdanningsetaten.

Torsdag ble det registrert 1415 nye smittetilfeller i Norge, som er 730 flere enn samme dag i forrige uke og ny rekord under pandemien. I Oslo ble det registrert 333 nye smittede.

Nye karanteneregler i Oslo-skolen

Allerede fredag innførte Utdanningsetaten nye koronaregler på skolene i hovedstaden.

Skoleelever i Oslo som er nærkontakt til en smittet, skal fra fredag gå rett i karantene og ikke komme på skolen.

«Nærkontakter skal gå i karantene fra de får beskjed om at de er nærkontakt og frem til første test viser negativt resultat.

Elevene skal altså ikke komme tilbake på skolen, men holdes hjemme inntil negativ test foreligger», skriver kommunikasjonsdirektør Randi Hagen Eriksrud i en e-post til Aftenposten.

Høie forsvarer at skolene åpnet på grønt nivå

Helseminister Bent Høie (H) varsler også om endringer. Han sier til NRK nyhetsmorgen at de har vært i kontakt med en del kommuner som opplever det som krevende med testing og smittesporing nå som smitten øker, og skolene er på grønt nivå.

– Det har vi fått veldig gode og tydelige tilbakemeldinger om fra en del kommuner som nå har store utbrudd, som Bergen, Oslo og Molde. De synes denne nye modellen er krevende. I løpet av dagen kommer vi med endringer som gjør det mer håndterbart for kommunene, sier Bent Høie.

Helseministeren forsvarer at skolene åpnet på grønt nivå etter ferien, selv om de aller fleste elevene ennå ikke er vaksinert.

Er urolig

Høie vedgår at han er urolig for situasjonen. Han påpeker også at økende smittetall var grunnen til at regjeringen utsatte det siste trinnet i gjenåpningsplanen for halvannen uke siden.

Samtidig anmoder han uvaksinerte om å ta imot vaksinasjonstilbudet så snart som mulig. I all hovedsak er innlagte på sykehus nå uvaksinerte personer.

– Vi vet det er folk som tenker: Jeg kan vente litt med å bli vaksinert. Det er ulike grunner til at folk ikke er vaksinert, og det er ikke slik at folk nødvendigvis sier at «jeg skal ikke vaksinere meg», sier Høie.

– Men nå er det lurt å vaksinere seg raskt. Veldig mange kommuner har nå drop-in-tilbud. For alle de som har tenkt at de vil vente og se, er det nå tid for å gå og vaksinere seg, sier han.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Utdanningsetaten