Oslo

Garanterer lys og luft i Bjørvika

De omstridte høyhusene i Bjørvika skal bygges etter strekkodeprinsippet: Høye, lave og smale bygg side om side.

Slik blir nye Bjørvika, hvis administrerende direktør i Oslo S Utvikling, Paul E. Lødøen (t.v.), og Jan Støring fra DARK Arkitekter får det som de vil. Denne idémodellen gikk til topps i den internasjonale arkitektkonkurransen som ble gjennomført i 2003.
  • Forf>anne Cecilie Lund (foto)
  • <forf>anbjørg Bakken <

— Sammenligningen med en mur blir helt feil, mener administrerende direktør Paul E. Lødøen i Oslo S Utvikling AS, som skal stå for utbyggingen av den omdiskuterte høyhusrekken inn mot Oslo S. Lødøen får støtte fra sivilarkitekt Pål-Henry Engh i Rådet for byarkitektur.

Smalt og variert

— Ideen er å bygge etter strekkodeprinsippet, det skal være smalt og variert - med ulike høyder og ulike farger. For å få variasjon må noe være høyt, understreker Engh.I gårsdagens Aften gikk de politiske veteranene Kåre Willoch og Thorbjørn Berntsen til kraftig angrep mot planene om å bygge høyhus opp mot 22 etasjer i Bjørvika. Den vedtatte reguleringsplanen for området tillater bygg på maksimalt 63 meter. Det er for høyt, mener Willoch og Berntsen.Sivilarkitekt Pål-Henry Engh advarer mot en tett bebyggelse, der alt er åtte etasjer høyt - og mener politikerveteranene er ganske langt ute på jordet når de ber om full åpenhet mot sjøen. - All ære til gamle gutter som forsvarer åpenhet til fjorden, men alternativet er ikke å ikke bygge noe. Hvis alt blir like høyt, blir det ganske trist, advarer Engh.Arkitekt Jan Støring i DARK Arkitekter har vært med på å tegne den varierte høyhusbebyggelsen etter "barcode"-prinsippet, som det heter på fagspråket. Han synes sammenligningen med en mur er helt meningsløs.

Større åpenhet

— Poenget med barcode er nettopp større åpenhet mot sjøen. I tillegg gir det en bedre luftstrøm mellom byggene enn om man skulle hatt en sammenhengende, men noe lavere bebyggelse, forklarer Støring.Dette var kvaliteter som ble vektlagt da barcode-modellen ble kåret til vinner av den internasjonale arkitektkonkurransen i 2003.