Oslo

Her vil han ha sentrum for byens nye «kulturakse»

Jørgen Roll ved Oslo Konserthus planlegger å fylle de tomme lokalene til Stenersenmuseet med kunst, kultur og kreative næringer.

- Kultur og kreative næringer er et lokomotiv i Europa med stor verdiskaping, selv i nedgangstider, sier administrerende direktør Jørgen Roll ved Oslo Konserthus, som vil blåse liv i Vika-området.
  • Øystein Aldridge
    Øystein Aldridge

– Vi har 4000 kvadratmeter ledig. Så hva gjør vi?

I ett år har administrerende direktør Jørgen Roll ved Oslo Konserthus visst at Munchmuseet tar med seg kunstsamlingen sin og flytter ut av Stenersenmuseet, som ligger vegg-i-vegg.

Dermed må det skapes nytt liv i lokalene som i sin tid rommet Club 7 og senere Sardins. Får Roll det som han vil, er helt nye næringer på vei inn.

– Ideen er å fylle huset med kunst, kultur, design og kreative næringer. Her kan vi ha alt fra musikkbarnehager til miljøer for oppstartsselskaper, innovasjon og teknologi. Jeg ser for meg noen som kan ha glede og nytte av å være tilknyttet Konserthuset, med alt det vi har av saler, rom, utstyr, erfaring og kompetanse. Kall det gjerne et myldrehus, sier Roll.

– Vil styrke hele Vika

Han ønsker at Konserthuset og Stenersen-lokalene blir en del av en «kulturakse» som strekker seg fra Nationaltheatret, via Vika-terrassen og Konserthuset, forbi nye Nasjonalmuseet på Vestbanen, og bort til Astrup Fearnley på Tjuvholmen.

– Dette er vår kongstanke for hvordan vi kan få utvidet Konserthusets virke og samtidig styrket hele Vika-området, sier Roll.

Roll håper planene kan settes i live som et samarbeid mellom Konserthuset og ekstern eiendomsutvikler.

Slik ser Jørgen Roll for seg fasaden mot Munkedamsveien.

Det er riktignok ikke store summene som trengs for å omgjøre de gamle museumslokalene. Den første endringen som Roll ser for seg, er å «åpne» fasaden mot Munkedamsveien. Videre håper han kommunen vil være behjelpelige med å finne leietagere.

– Det er fullt mulig å flytte rett inn, sier Roll, som håper de første leietagerne er på plass i løpet av året.

  • Har du fått med deg at Petter Stordalen og Anders Buchardt vil bygge et nytt konserthus på Filipstad?

Må fylles med aktivitet

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har fått presentert planene til Roll og mulighetene som ligger i Stenersen-lokalene.— Jeg synes det ser veldig spennende ut, og det er fint at de tenker kreativt om hva de kan gjøre nå som Stenersen flytter ut. Bygget har en flott plassering. Det er åpenbart at det må fylles med aktivitet, sier hun.

Siden Konserthuset er et eget selskap eid av kommunen, kommer ikke politikerne til detaljstyre hva som skal skje i lokalene.

– Det er opp til dem selv å finne gode leietagere, noe de har alle forutsetninger for å greie. Men mange kulturaktører kommer til meg fordi de trenger lokaler. Da kan jeg gjøre dem oppmerksomme på denne muligheten, sier Hansen.

Åpner lignende hus i mars

Også arkitekt Johanne Borthne synes ideen høres god ut. Sammen med kolleger ved arkitektkontoret Superunion står hun bak utstillingen Konsolider eller dø , som handler om hva skjer med hovedstaden når mange kulturinstitusjoner flyttes samtidig.

– Det er positivt hvis man greier å lage et supplement til shoppingen i området, og samtidig løfte Konserthuset som institusjon. Strekningen fra Vika til Vestbanen er svak og trenger en oppgradering, sier Borthne.

Hun minner om at lignende planer dukkert opp hele tiden, for eksempel når det gjelder Vippetangen og det eksisterende Munchmuseet på Tøyen.

– Man vil ha et kulturprogram for å få folk dit, og ofte involverer det barn og unge. Det er en sympatisk tankegang, men spørsmålet er hva det skal være og hvem som skal drifte det, sier Borthne.

Mesh og planlagte Tøyen Startup Village er andre lignende miljøer for kulturnæring og gründervirksomhet i byen.

I mars åpner også «multikulturhuset» Sentralen i Kvadraturen med fem scener, tre produksjonsrom og 350 kontorplasser.

– Jeg tror det er plass til begge. Det er mange kulturaktører som trenger et sted å være, sier Borthne.

Saken fortsetter under kartet.

Tanken er at området rundt Oslo Konserthus og gamle Stenersenmuseet havner midt i en «kulturakse» som strekker seg fra Nationaltheatret til Astrup Fearnley.

Filharmonien ønsker seg fortsatt vekk

Det er ikke bare Stenersenmuseet som kan være på vei vekk fra Vika.

Oslo-Filharmonien, som har Konserthuset som hovedarena og som bidrar med en tredjedel av husets inntekter, ønsker seg til Filipstad, der hotellinvestorene Petter Stordalen og Anders Buchardt allerede har lansert ideen om et nytt hjem for Filharmonien.

– Det har vært et stort behov i mange år å få et nytt konserthus tilpasset Oslo-Filharmonien. Akustikken og arbeidsforholdene i Konserthuset er krevende for oss, hver eneste uke. Når vi er på turneer spiller vi ofte i fantastiske saler med optimal akustikk. Det burde Oslo-publikumet også få oppleve, sier administrerende direktør Ingrid Røynesdal i Oslo-Filharmonien.

Roll på sin side, mener Filharmonien bør bli i Konserthuset, som de siste par årene er blitt rustet opp for 50 millioner kroner på egen regning.

– Den store prosessen med rehabiliteringen gjør at konserthuset fremstår som bedre enn det noen gang har vært, sier han.

– Trenger ikke et nytt konserthus på Filipstad

To måneder før Stordalen og Buchardt lanserte sine planer i august 2015, ble det signert en ny, langsiktig leieavtale mellom Konserthuset og Filharmonien.

– Som leder av Konserthuset har jeg et ansvar for å forvalte fellesskapets interesser. Jeg mener dagens løsning er den beste for Filharmonien. Isolert sett er det ikke fornuftig å bygge et nytt hus med kapasitet til 1500 publikummere i Oslo, sier Roll.

Han viser til at byen allerede har fem arenaer med denne kapasiteten: Rockefeller, Sentrum Scene, Folketeateret, Operaen og Konserthuset.

– Konserthuset er svært godt kjent med de utfordringene vi har i huset. Det er derfor trist om de velger å stille seg i veien for vårt prosjekt på Filipstad, når vi nå, med private midler, har jobbet frem en unik mulighet for et reelt løft for orkesteret og for Oslo, sier Røynesdal, som står fast på at byen, publikum og musikklivet trenger Filipstad-bygget.

– Vi er veldig offensive og jobber kontinuerlig med disse planene. Dette er et svært viktig prosjekt for oss. Men så lenge vi holder til i dagens konserthus, skal vi selvsagt gjøre det beste ut av situasjonen, sier hun.

Et konserthus på Filipstad blir eventuelt en del av en større reguleringsplan for Filipstad. En slik plan har ikke vært politisk behandlet og ligger uansett langt frem i tid.

Opptatt av byutvikling og Oslos kulturinstitusjoner? Her er noen saker som kanskje vil interessere deg: