Oslo

- Bjarne Melgaard er et skritt nærmere sitt «dødshus»

Dette er huset Bjarne Melgaard ønsker å bygge. Foto: Snøhetta AS

Byantikvaren har godkjent kunstneren Bjarne Melgaards planer rundt sin omstridte bolig og atelier, melder NRK.

 • Julie Berg Melfald
  Julie Berg Melfald
  Journalist

I samarbeid med arkitektfirmaet Snøhetta har Melgaard planer om å bygge sin kunstnerbolig «A House to Die In» på Ekely, Edvard Munchs gamle eiendom, i Oslo.

Etter først ha fått nei av Byantikvaren, tok utbyggerne til seg innspillene og regulerte planene. Nå er dispensasjon gitt, skriver NRK.

– Det er en spennende kombinasjon av kunst og boligprosjekt. Maken har vi ikke sett i Norge, og det gjorde det utfordrende å i det hele tatt ta standpunkt til det, sier byantikvar Janne Wilberg til NRK.

Bjarne Melgaards boligprosjekt «A House to Die In» på Ekely, skaper reaksjoner. Foto: André Løyning

Skaper reaksjoner

Nybygget skal stå på Edvard Munch sin gamle eiendom, noe som får fotograf Per Maning til å reagere. Han mener det som er planlagt å bli Melgaards bolig, med atelier under jorden, vil ødelegge det han kaller Munch-skogen.

– Det lille som er igjen av Munchs verden syns jeg vi som nasjon har plikt til å ivareta. Hvis ikke vi gjør det vil det bli en stor internasjonal skandale, sier fotografen til [NRK.

Fortsatt lang vei å gå

Maning er ikke den eneste som har reagert. Også naboene til tomten har uttrykt bekymring for byggeplanene, og mener det vil ødelegge uteområdet for barna i nærmiljøet.

Aftenposten har tidligere omtalt kunstnerboligen hvor Melgaard (48) ønsker dø når den tid kommer.

 • Les mer om «A House to Die In» her: Her skal Bjarne Melgaard dø

Den New York-baserte kunstneren har ikke planer om å bo permanent på tomten like ved der Edvard Munchs våningshus sto frem til 1960.

Det er imidlertid fortsatt en lang vei å gå til hva tidligere kulturbyråd, Hallstein Bjercke, har kalt «en berikelse for byen», kan påbegynnes. Saken må over til Plan- og bygningsetaten og videre derfra til politisk behandling i rådhuset.

Les også

 1. Melgaard provoserer kunstnerne på Edvard Munchs Ekely

 2. Melgaard-verk inn i nye Munchmuseet

 3. Byantikvaren: 60 år for den gode byen | Janne Wilberg

Les mer om

 1. Kunst
 2. Edvard Munch
 3. Byutvikling