Oslo

- Bjarne Melgaard er et skritt nærmere sitt «dødshus»

Byantikvaren har godkjent kunstneren Bjarne Melgaards planer rundt sin omstridte bolig og atelier, melder NRK.

Dette er huset Bjarne Melgaard ønsker å bygge.
 • Julie Berg Melfald
  Julie Berg Melfald
  Journalist

I samarbeid med arkitektfirmaet Snøhetta har Melgaard planer om å bygge sin kunstnerbolig «A House to Die In» på Ekely, Edvard Munchs gamle eiendom, i Oslo.

Etter først ha fått nei av Byantikvaren, tok utbyggerne til seg innspillene og regulerte planene. Nå er dispensasjon gitt, skriver NRK.

– Det er en spennende kombinasjon av kunst og boligprosjekt. Maken har vi ikke sett i Norge, og det gjorde det utfordrende å i det hele tatt ta standpunkt til det, sier byantikvar Janne Wilberg til NRK.

Bjarne Melgaards boligprosjekt «A House to Die In» på Ekely, skaper reaksjoner.

Skaper reaksjoner

Nybygget skal stå på Edvard Munch sin gamle eiendom, noe som får fotograf Per Maning til å reagere. Han mener det som er planlagt å bli Melgaards bolig, med atelier under jorden, vil ødelegge det han kaller Munch-skogen.

– Det lille som er igjen av Munchs verden syns jeg vi som nasjon har plikt til å ivareta. Hvis ikke vi gjør det vil det bli en stor internasjonal skandale, sier fotografen til [NRK.

Fortsatt lang vei å gå

Maning er ikke den eneste som har reagert. Også naboene til tomten har uttrykt bekymring for byggeplanene, og mener det vil ødelegge uteområdet for barna i nærmiljøet.

Aftenposten har tidligere omtalt kunstnerboligen hvor Melgaard (48) ønsker dø når den tid kommer.

 • Les mer om «A House to Die In» her: Her skal Bjarne Melgaard dø

Den New York-baserte kunstneren har ikke planer om å bo permanent på tomten like ved der Edvard Munchs våningshus sto frem til 1960.

Det er imidlertid fortsatt en lang vei å gå til hva tidligere kulturbyråd, Hallstein Bjercke, har kalt «en berikelse for byen», kan påbegynnes. Saken må over til Plan- og bygningsetaten og videre derfra til politisk behandling i rådhuset.

Les også

 1. Melgaard provoserer kunstnerne på Edvard Munchs Ekely

 2. Melgaard-verk inn i nye Munchmuseet

 3. Byantikvaren: 60 år for den gode byen | Janne Wilberg

Les mer om

 1. Kunst
 2. Edvard Munch
 3. Byutvikling