Oslo

Eksotisk Oslo-besøk

Et alternativ til feriefjellet kan være å dra på delfinsafari i Oslofjorden.

Denne kvitnosen dukket opp i Hvervenbukta i Bunnefjorden torsdag. Om du er heldig, kan du kanskje få se den selv i vinterferien.
  • Forf>
  • <forf>gudmund Bartnes <

For mange er vinterferien ensbetydende med fjellheimen, men de fleste tilbringer den likevel i byen. Om du er blant dem som gjør det, kan du reise på delfinsafari i lokalmiljøet ditt. En delfin ble nemlig observert og fotografert i Hvervenbukta sist torsdag. Trond Aspelund var ute for å fotografere fugler, men noen bevegelser i vannet fanget hans oppmerksomhet. — Jeg trodde først det var en dykker eller noe, men etter hvert ble det klart at det var en slags delfin som stadig dukket opp i fjorden. Det var et veldig artig syn, sier Aspelund.

Sjeldent.

Delfinen, som viste seg å være en kvitnos, lekte i vannet kun 30 meter fra land i Hvervenbukta. Biolog Viggo Ree karakteriserer observasjonen som høyst uvanlig.- Kvitnosen er veldig vanlig utenfor kysten av Nord-Norge, men det hører til sjeldenhetene at den finner veien helt inn i Oslofjorden, sier Viggo Ree.Han kjenner igjen delfinen som kvitnos på grunn av det karakteristiske hvite feltet mellom ryggen og halefinnen. - Vi har tidligere sett at når den først er kommet helt inn i Oslofjorden, kan den bli værende der noen dager, sier biologen.

Oppholdsvær.

Dermed kan det fremdeles være muligheter til å få se kvitnosen inne i Oslofjorden. Og vinterferieværet ser ut til å åpne for utflukter av denne typen. På Østlandet melder Meteorologisk institutt om oppholdsvær, perioder med sol og stigende temperatur de kommende dagene.I fjellet i Øst-Norge ser det også ut til at det blir oppholdsvær i store deler av vinterferien. Det kan likevel komme til å blåse relativt sterkt i perioder i Sør-Norge. Frem mot fredag ventes kuling i store områder i Sør-Norge.

Variert skredfare.

Skredfaren er ikke så stor i lavereliggende fjellområder i Sør-Norge. Mildvær har stabilisert snødekket i områder under ca. 1300 moh. Ifølge varselet fra Meteorologisk institutt og Norges geotekniske institutt kan det tyde på at det blir stor skredfare på Vestlandet nord og ved Hardangerfjorden, og at den blir markert lenger sør på Vestlander og i Agder. På Østlandet ser det ut til at den vil holde seg moderat eller liten.