Oslo

Oslo Pride: «Skal jeg først dø, kan det like gjerne skje mens jeg kjemper for den jeg er»

Det er ingen grunn til å være mer redd nå, enn før. Vi opplever systematisk diskriminering hver dag, mener leder i Fri (Foreningen for kjønns og seksualitetsmangfold) i Oslo Akerhus. Fra venstre: Per Høyland, Hedda Marie Westlin og Hans Heen Sikkeland.

Lederen av Oslo Pride har fått flere henvendelser fra folk som er redde for delta etter USA-terroren. Pride-deltagerne Aftenposten møter lar seg ikke skremme.

  • Thea Roll Rakeng

Fredag ettermiddag gikk startskuddet for Oslo Pride, et kulturarrangement for LHBTI-personer (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og intersex) som skal fylle hovedstadens gater med fargerike flagg og skeiv lykke gjennom ti dager.

Se programoversikt lengre ned i saken.

Grunnet terrorhandlingen i Orlando USA natt til søndag forrige uke som drepte 50 mennesker, har Oslo-politiet uttalt at de styrker sikkerheten rundt årets arrangement.

  • Bakgrunn: Dette vet vi om terroren i Florida

– Folk er redde

Lars Arnesen, styreleder for Oslo Pride, sier til Osloby at han har fått flere henvendelser fra bekymrede menn og kvinner som er redde for sikkerheten knyttet til arrangementene.

– Veldig mange føler seg utrygge, både blant publikum og frivillige som hjelper til. Spørsmålene som går igjen er om det er trygt å delta på foredragene, festene og spesielt paraden 25. juni. Folk er redde, forteller Arnesen.

Lars Arnesen håper det vil gå flere folk i Oslo pride-paraden lørdag 25. juni, enn noen gang tidligere, men forstår at folk er redde.

Arnesen forteller videre at Oslo Pride er i kontinuerlig tett dialog med politiet og gjør alt de kan for å berolige publikum.

– Det er, og skal være trygt å delta på Oslo Pride. I lys av USA-terroren er det ekstra viktig å møte opp og at vi stiller sterkere enn noen gang. Vi skal vise at vi står sammen og ta tryggheten tilbake, sier Arnesen.

Les også

Pride starter denne helgen. Mange av oss er livredde for å bli skutt. | Maya Cecilie Ellingsen (17)

– Greit å være redd og skeiv

Osloby møter Hedda Marie Westlin (32), Per Høyland (25) og Hans Heen Sikkeland (28), på Pride House i Torggata etter et foredrag. Sistnevnte er leder i Fri (Foreningen for kjønns og seksualitetsmangfold) i Oslo Akershus og arrangjøren bak Oslo Pride.

– Jeg forstår redselen folk føler på, og den må man ta på alvor. Personlig er jeg ikke spesielt redd og tenker at det hvert fall ikke er mindre viktig å delta i år enn tidligere, sier Høyland og legger til:

– Skal jeg først dø, kan det like gjerne skje mens jeg kjemper for den jeg er.

Westlin nikker samtykkende og har også merket at redsel preger kulturarrangementet.

– Folk er åpne om redselen sin, og det tror jeg er en bra ting. Det er greit å være redd og skeiv. Vi må stå sammen, sier hun.

Først og fremst er Oslo pride en feiring for at man kan være den man er. Det er det viktig å huske på, forteller Westlin (t.v), Sikkeland og Høyland som møter Aftenposten på Pride House i Torggata, lørdag ettermiddag.

Ti dagers lagt friminutt

Westlin får støtte av Sikkeland. Han mener på sin side at det ikke er noen grunn til å være mer redd nå enn før.

– Terror og diskriminering er ikke noe nytt. Folk over hele verden er utsatt for dette hver dag. Samtidig er det fint at vi får en internasjonal debatt som tar opp den systematiske diskrimineringen som vi fortsatt opplever, sier Sikkeland og fortsetter:

– Dette er jo først og fremst et ti dagers lagt friminutt hvor byen fylles med fargerik glede, det må vi huske på. Det at politiet har økt sikkerheten rundt arrangementet gjør ikke at det er mindre utrygt, men enda mer trygt for oss enn tidligere.

Les også: Tajik: - Skal du gå i homoparaden, Listhaug?

Dette skjer under Oslo Pride:

Temaet for årets arrangement er solidaritet, og det er mye på programmet, men hoveddatoene å merke seg er:

  • Pride House åpner fra og med 18. juni-24. juni
  • Pride Park: Onsdag 22. juni til lørdag 25. juni
  • Kvinnekvelden: Fredag 24. juni
  • Oslo Pride Parade: Lørdag 25. juni
  • Skeiv Natt: Lørdag 25. juni

Artister som skal spille under kulturarrangementet er blant andre Margaret Berger, Mariann Rosa, Silvana Imam, Ray Noir, Aukra, Hungry Hearts feat. Lisa Dillan med flere.

Se full oversikt over dagsarrangementer her.

Les mer om

  1. Oslo