Oslo

Måtte føde hjemme

På fødeavdelingen ved Ullevål universitetssykehus var det fullt. "Vent litt til," sa de til Line Isnæs. Så kom Henrik til verden hjemme i dobbeltsengen.

Henrik (1) hadde det travelt med å komme ut til mamma Line Isnæs og pappa for ett år siden. En historie han garantert kommer til å høre en del ganger i sitt liv.
 • Forf>ingar Storfjell (foto)
 • <forf>kristin Kornberg<

— Selvsagt ville jeg aller helst hatt en sykehusseng å føde i, sier Line Isnæs. De siste tre årene har 196 kvinner i Oslo og Akershus født hjemme. 109 kvinner, godt over halvparten av dem, gjorde det ufrivillig, viser tall fra Medisinsk fødselsregister. I tillegg har 55 kvinner født på vei til fødestedet.

Mannen i dusjen

Med en febervarm Henrik på fanget, forteller Line Isnæs en heftig historie fra morgentimene 13. juni i fjor. Klokken 3.30 våknet hun av at vannet gikk. Hun ringte Ullevål, men fikk beskjed om å ta kontakt igjen når veene kom. - De begynte etter en time. Klokken 6 ringte jeg og sa at jeg veldig gjerne ville dra inn. Men de ba meg vente litt til, dette kom til å ta tid. Det tok jo 13 timer forrige gang, gjenforteller Isnæs. 50 minutter senere hadde mannen kommet seg ut av sengen og inn i dusjen. Eldste sønn i huset, Emil som da var 3 1/2 år, hadde også våknet av mammas stadig mer høylytte stønn. - Det var ikke noe artig, men jeg måtte bare sette ham foran TV-en i stuen. Jeg skjønte at vi ikke kom til å rekke å levere ham i barnehagen, så svigerforeldrene ble tilkalt, forteller Isnæs.

Ambulanse på vei

Klokken 7 ringte hun nok en gang til Ullevål. Da følte hun at fødselen var godt i gang. - De lovte å sende en ambulanse da de hørte at jeg ikke ville klare å gå ned trappen fra fjerde etasje, gjengir hun. Men deretter gikk alt i forrykende fart. - "Nå er ungen på vei ut", ropte jeg. Mannen min trodde ikke på meg, og sa bare: "Nei da, nei da, ikke ennå". Men jeg fikk akkurat lagt meg ned på sengen, kastet noen rene håndklær under meg, og ut kom Henrik. Klokken var 7.10, og mannen min tok imot ham, smiler tobarnsmoren.

Pappa fikk råd på telefonen

Da en jordmor fra Ullevål ringte og fortalte at ambulansen var på vei, måtte hun gi en fortumlet pappa råd om hva de skulle gjøre med den nyfødte babyen. - Det er egentlig fantastisk at man kan klare det helt selv. Jeg rakk aldri å bli redd mens det sto på, men jeg ble skjelven etterpå, sier Isnæs, som ikke er fristet til å gjenta hjemmebragden. - Jeg synes det var ille da de ikke hadde plass til oss på Ullevål. Det hadde kanskje vært bedre om de hadde bedt meg dra til et annet sykehus. Men alt gikk kjempefint, tross alt, og ingen av oss har tatt skade.

Les også

 1. - Ikke til å unngå

 2. Fødende lagt på gangen

 3. Frykter fødekrise i sommerferien

 4. Én baby i timen

 5. Kraftig økning

 6. Fødsler på Ullevål i år

 7. Protesterer mot fødekaos

 8. - Må godta å bli avvist

 9. Gravid i Oslo? Kom til oss!

 10. Får ikke flere fødeplasser

 11. Krever flere fødeplasser

 12. Fødende skal få nei i tide

 13. Vil gi Oslo-kvinner nytt fødetilbud

 14. 2000 fødende kvinner avvist

 15. Slapp igjennom