Oslo

Nå skal området tegnes om

Glem alle planer du har sett for tomter og bygninger rundt operaen. Nå vil både byrådet og havnestyret tegne hele nabolaget på nytt.

Dette området rundt operaen skal arkitektene nå få tegne helt på nytt. Oslo Havn eier tomten og vil se hele området i sammenheng.
  • Forf>ørn E. Borgen (foto)
  • <forf>hilde Lundgaard<

Mange har ment, tegnet og kranglet mye om bygningene som er planlagt kloss inntil den nye operaen i Bjørvika. Noen mener praktbygget fortjener mest mulig åpent rom. Andre at det trengs bygninger for å skape liv og røre i den nye bydelen. Under det hele ligger frykten for å rokke ved avtalen som gjør at viken i det hele tatt kan bygges ut.

Tenke fritt

Men nå skjærer byrådsleder Erling Lae (H) og leder Bernt Stilluf Karlsen (V) i havnestyret gjennom. De vil legge brikkene for hele området på nytt og invitere arkitekter til å tenke fritt.— Vi har allerede hatt en konkurranse for de to omstridte tomtene. Men rammene var så stramme at utfordringene ikke ble løst, sier Karlsen. Han mener mulighetene for å tenke helt nytt er store når hele området blir sett i sammenheng. - Hovedstrukturen i reguleringsplanen ligger der. Men det er riktig å diskutere hvert delområde separat, ikke minst i lys av debatten som har vært, sier Lae, som understreker at en klar bestilling til arkitektene blir at operaen skal være synlig.

Politikerne velger

Det er Oslo Havn som eier tomtene rundt operaen, og havnestyreleder Karlsen har tidligere vært krystallklar på noen må betale hvis det skal bygges mindre. Nå er han langt mer åpen. - Vi vet mer i dag enn for tre år siden, blant annet om kostnader og marked. Avtalen gir muligheter, jeg har selv skrevet store deler av den.Arbeidet med arkitektkonkurransen starter etter planen rett over nyttår. Havnevesenets eiendomsselskap, HAV, skal stå for gjennomføringen. Karlsen, som nylig måtte tåle grov kjeft fra sitt eget styre for solospill, er nøye med å presisere rollene.- Vi vil slippe til mange i en idéfase og så la noen gå videre med sine forslag. Så overlater vi det endelige valget til politikerne. De får større handlingsrom når de har noe å velge i.Også Lae mener en slik metode er bra for demokratiet.- Også folk vil få noe bedre å diskutere ut fra, sier han, og tilføyer: - Det blir nemlig fortsatt svært mange diskusjoner.

Les også

  1. Høringsrekord

  2. Støtter ny Bjørvika-plan

  3. Stoltenberg: - Ta ansvar

  4. Derfor vil de ikke krympe husene

  5. Hvilket av bildene lyver?

  6. Oslo sier nei til Bjørvikamur

  7. Protestsamleren

  8. Opera-drama i retten

Byrådsleder Erling Lae (H) og leder Bernt Stilluf Karlsen (V) i havnestyret står sammen om å tenke helt nytt for området rundt operaen. Arkitektene blir invitert rett over nyttår.