Oslo

En døde og seks ble skadet da fjernvarmeledning røk og tåkela svensk by

En person døde og seks ble skadet da en fjernvarmeledning røk i Lund i Sverige i forrige uke. Vi har hatt en rekke lignende uhell i Oslo, men ingen er blitt skadet.

Tåken la seg tett i Lund sentrum da ti millioner liter kokende vann flommet ut i vinterkulden.
  • Stein Erik Kirkebøen

I 18-tiden på fredagskvelden røk et fjernvarmerør i sentrum av den sørsvenske byen Lund. 88 grader varmt vann fosset ut i store mengder — i Oslo holder fjernvarmevannet godt over hundre grader. I møte mellom glohett vann og kald vinterluft ble det skapt tåke som la seg så tett i flere sentrumskvartaler at sikten bare var et par meter.

Buss i tåka – én drept

I 2004 røk et fjernvarmerør i Hospitalgaten i Oslo sentrum. Det ble mye røyk og tåke, selv om uhellet skjedde på sommeren.

En buss kjørte inn i det avsperrede området og opp på fortauet hvor den traff fire personer. En ble så alvorlig skadet at han døde. Ytterligere tre personer ble skadet etter å ha kommet i kontakt med det kokvarme vannet, en av dem var en brannmann som fikk annengrads forbrenning på foten.— Det er klart at noe lignende i teorien kunne skjedd i Oslo, sier beredskapssjef Ann Kristin Brunborg i Oslo kommune.

Begrenser skadeomfang

— I lys av de siste lekkasjene kan vi dessverre ikke love at en slik ulykke ikke kan skje i Oslo. Men, vi gjør det vi kan for å redusere sannsynligheten for det. Omfanget av et uhell ville ikke blitt like stort her. Mens det i Lund lekket ut to millioner liter i timen, går det ikke mer enn 1,2 millioner liter i timen i våre største ledninger, sier kommunikasjonsdirektør Truls E. Jemtland i Hafslund Varme.

Hafslund jobber med å redusere faren for alvorlig lekkasjer, og vil i løpet av sommeren ha ferdig et system med seksjonering og lukkeventiler som vil gjøre at det ikke kan lekke ut mer enn tre millioner liter kokende vann ved et uhell. I Lund rant det ut tre ganger så mye, mellom åtte og ti millioner liter vann.

Mange brudd i Oslo

Slik så det ut i Akersgaten i Oslo sentrum da en fjernvarmeledning ble punktert under gravearbider. Ingen ble skadet, men titusener fikk det kaldt i boligen.

I Oslo har det vært flere brudd på fjernvarmeledningen.Det meste alvorlige skjedde for nøyaktig ett år siden da det ble boret hull på ledningen i Akersgaten. Da rant det ut fire millioner liter kokende vann. Det førte til at 30.000 Oslo-boliger var uten varme og varmtvann i opptil to døgn. Ingen ble skadet

De mest spektakulære uhellene skjedde i Pilestredet i august og i Brenenriveien for to uker siden. Begge steder skal strålen av kokende vann skal ha stått 15-20 meter opp i været. Ingen ble skadet.

Rustne rør

Som en konsekvens av trykkendringer i forbindelse med lekkasjen i Akersgaten, oppsto en lekkasje i fjernvarmeledningen på Vaterland, som det siden viste seg var svekket av rust som ikke var oppdaget under inspeksjon.

Også i Lund oppgir fjernvarmeselskapet rust, som har svekket ledningen og som ikke ble oppdaget under inspeksjon i 2012, som forklaring på at det solide røret røk.

Vil lære av Lund

— Vi vil se nærmere på hendelsen i Lund, og har bedt om å få rapportene om den. Vi ser at et uhell kan ha store konsekvenser, sier Brunborg.

Hun er opptatt av to faser i beredskapsarbeidet med sikte på å unngå en alvorlig ulykke i Oslo:

— For det første det forebyggende arbeidet, det handler først og fremst om å sørge for at graveinstruksen blir fulgt. Når uhellet har skjedd, er det avgjørende at de rette rutinene er på plass, slik at vi raskt kan sørge for nødvendige avsperringer og andre tiltak og å redusere omfanget og unngå skader, sier Brunborg, som har avtalt et møte Hafslund og redningsetatene for å vurdere hva man skal gjøre og hvordanman skal gå frem hvis uløykken er ute igjen.

Les også

  1. Kokende vann sto til værs fra et kumlokk i Oslo sentrum

  2. Feil på ventil kostet 26.000 husstander varmtvannet

  3. Hemmeligholdt rapport om svakheter i fjernvarmenettet

  4. Fortsatt over 500 husstander uten fjernvarme