Oslo

Vil ikke sende William (2) med buss

Gigantbarnehager utenfor Oslo skal løse barnehagemangelen, men foreldre sier nei til å busse barna sine til barnehagen.

Hilde Schjerve ønsker ikke å sende William Schjerve Moe (2) med bussen til barnehagen, fordi hun frykter for sikkerheten hans.
  • Forf>jan Tomas Espedal (foto)
  • <forf>solrun Dregelid <

Det vil ta minst tre år før Oslo oppnår full barnehagedekning med dagens utbyggingstakt. Fordi særlig sentrumsbydelene sliter med å skaffe barnehagetomter, har man derfor vært nødt til å tenke alternativt for å kutte de lange køene. En av løsningene er å etablere gigantbarnehager utenfor bykjernen, men foreldrene er lite begeistret for løsningen. — Jeg synes William (2) er for liten til å reise med bussen over en halvtime hver eneste dag. Jeg frykter rett og slett for sikkerheten hans. Og hva skjer dersom han blir syk midt på dagen? Ingen av oss har bil og anledning til å svippe opp til Bretvedt i full fart. Jeg vil helst ha William her i nærmiljøet hvor det er trygt og godt, sier Hilde Schjerve, som i dag har sønnen William i en familiebarnehage.

90 prosent takker nei

Derfor har hun, sammen med 86 andre familier på St. Hanshaugen og Grünerløkka, takket nei til tilbud om barnehageplass i "Utforskeren" på Bretvedt. Bare 16 familier har takket ja. "Utforskeren", som er Oslos første barnehage for sentrumsbarn utenfor sentrum, ligger rundt 15 minutter utenfor bykjernen. Barna må derfor fraktes dit og tilbake med buss. - Det er naturlig at folk er skeptiske til nye ting. De aller fleste ønsker jo helst å bare tusle bort til barnehagen i nabolaget og levere barna der, men det tilbudet kan vi dessverre ikke gi dem. Dersom de ikke takker ja til "Utforskeren" står de uten barnehageplass, sier Øyvind Henriksen, oppvekstsjef i bydel Grünerløkka.

Fornøyd i København

For å prøve å få foreldrene til å ombestemme seg, kommer bydelen til å arrangere visninger hvor foreldre kan bli kjent med både busskonseptet og barnehagen. - Vi tror og håper det vil gjøre at flere takker ja til plass, sier Henriksen. Det tror også Bitte Pedersen, spesialkonsulent i Barne- og ungdomsforvaltningen i København kommune. København har 65 gigantbarnehager, 15 til 50 km utenfor byen. De har 30 års erfaring med konseptet som Oslo kommune kjører i gang i august. - Jeg tror foreldrene vil bli langt mer positive til disse barnehagene når de har sett dem. Her i København erfarer vi at foreldrene er veldig fornøyd med tilbudet, og vi opplever at det er mange som søker barna sine dit, sier Pedersen. Hun forteller at de ikke har opplevd en eneste ulykke med barnehagebussingen på 30 år.

Kan komme flere "Utforskere"

Barnehagebyråd Torger Ødegaard har derfor god tro på at interessen for "Utforskeren" vil ta seg opp. - Det pleier å være skepsis når man starter noe nytt. Jeg tror folk vil endre mening så snart de får høre om erfaringene fra folk som har barna sine der. "Utforskeren" har både mer plass og flere tilbud både inne og ute enn mange andre barnehager i byen, sier Ødegaard. Han utelukker ikke at det kommer flere barnehager for sentrumsbarn utenfor byen i fremtiden. Neste års erfaring med "Utforskeren" vil avgjøre det.

København-modell

Sist uke reiste Kultur- og utdanningskomiteen til København for å lære av kommunen, som for fem år siden oppnådde full barnehagedekning for alle barn over seks måneder. - De hadde en veldig fornuftig og effektiv måte å organisere opptaket på. På bakgrunn av det vi har lært setter jeg derfor i gang å utrede elementer av København-modellen i Oslo, sier barnehagebyråd Torger Ødegaard. Elementene han sikter til er å arrangere barnehageopptaket sentralt og ikke i hver enkelt bydel. Barna er dermed ikke sikret plass i bydelen hvor de bor, men kan risikere å måtte reise til en annen bydel som har ledig plass. I København opererer man med at alle skal få plass innenfor en omkrets på fire kilometer. Ødegaard ønsker ikke å sette en slik grense. - Hva som er gunstig får utredningen gi svar på, sier han.


Er det fornuftig å busse barn til og fra barnehager utenfor sentrum?Si din mening i kommentarfeltet under! SMS: Skriv AFTEN, mellomrom, din mening og send til 1985. Pris pr. melding kr. 1.Du kan også sende en epost.