Oslo

Oslo før: Grünerløkkas eventyrslott

Oslos nye bibliotekbygg bygges nå i Bjørvika, 100 år etter at Norges første spesialtegnede bibliotek ble reist som et «åndens tempel» på Grünerløkka.

Upåvirket av mer enn 100 års byutvikling ruver Grünerløkka bibliotek fortsatt trygt som et eventyrslott på Schous plass
  • Leif Gjerland
    Historieformidler

Oslos bibliotekhistorie begynner med beretningen om verkseier og kanselliråd Carl Deichman som en gang 1700-tallet testamenterte sin private boksamling på 6069 bind til Christiania.

Derved kunne Deichmanske bibliotek åpnes i 1785 som byens første offentlige utlånssted av bøker. Mange biblioteksjefer senere utviklet Haakon Nyhuus det Deichmanske til å bli et ledende nordisk bibliotek fra han overtok som leder i 1898.

Omtrent samtidig dukket den sterke arbeiderpartipolitikeren Fernanda Nissen opp. Hun var opptatt av at bibliotekene skulle være « … et åndens tempel med muligheter for å sitte og lese i behagelige lokaler!», og arbeidet særlig iherdig for å få skaffe egne bibliotekavdelinger i Kristianias arbeiderstrøk.

Les også

Ta en titt inn i det nye Deichmanske hovedbiblioteket

Som medlem av tilsynet for Deichmanske bibliotek medvirket hun til å få opprettet et på Grünerløkka, og i oktober 1914 sto det ferdig som landets første spesialbygde bibliotek med et utseende i tradisjon fra de gamle grekere.

Idérik ildsjel

Første leder, Victor Alf Smith, var en idérik ildsjel med moderne bibliotekskolering fra USA. Han bygde opp filialen på Schous plass til å bli mye mer enn bare en boksamling; Grünerløkka bibliotek ble raskt en ungdommelig kulturinstitusjon med diskusjonsklubber for ungdom, konserter, eventyrtimer og barneteater.

For 100 år siden ga store ungeflokker i små Grünerløkka-leiligheter liten plass for lekselesing. Derfor ble biblioteket det «åndens tempel» som Fernanda Nissen hadde sett for seg.

I en tid med store barneflokker og små leiligheter ble biblioteket dessuten et viktig fristed for familiens yngste. Så bare åtte måneder etter åpningen hadde Grünerløkkafilialen lånt ut fler enn 100.000 bøker, et utlån større enn hele Trondheims det året.

I alle de over 100 årene siden åpningen, har denne kulturens bastion på Schous plass markert seg som et populært og spennende «åndens tempel», bl.a. med en sterk posisjon som Oslos eneste utlån med egen tegneserieavdeling og som stedet for utekinoer. Så la deg ikke lure av det tradisjonelt gammeldagse interiøret; dette er et sted hvor viljen til å være et «åndens tempel» lever i beste velgående i sitt enestående bygg.

Leif Gjerland (leif.gjerland@gmail.com) er historieformidler og byvandrer. Han skriver i Aftenposten om historiske Oslo.

Les også

Fant hundretalls menneskeknokler under nye Follobanen

Les mer om

  1. Oslo før
  2. Deichman