Oslo

Tre tenåringsgutter pågrepet for voldtekter av mindreårige jenter

Guttene er knyttet til et ungdomsmiljø i Oslo. De skal ha filmet seksuelle handlinger og delt det i sosiale medier.

Politiet har pågrepet tre gutter, etter å ha etterforsket flere anmeldte voldtekter i et ungdomsmiljø, opplyser Kari-Janne Lid, leder avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.
  • Lorns Bjerkan
  • Hanne Mellingsæter
    Journalist

— Pågripelsene skjer etter at vi har mottatt fem anmeldelser for voldtekt. Anmeldelsene har kommet inn over en tidsperiode. Etter hvert så vi at disse anmeldelsene kunne knyttes opp mot et ungdomsmiljø, sier Kari-Janne Lid, leder for avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, til Aftenposten.

Tirsdag gjennomførte Oslo-politiet en større aksjon der tre gutter i tenårene ble pågrepet, siktet for voldtekt.

— De er pågrepet fordi de er mistenkt for å ha utført én eller flere av disse fem voldtektene, sier Lid.

  • Har du tips eller innspill til saken? Slik kan du sende tips til Aftenposten. Du kan også kontakte oss kryptert.

Nekter straffskyld

De fornærmede er ifølge politiet jevnbyrdige med de pågrepne i alder. I noen av sakene skal de fornærmede ha vært under seksuell lavalder. Politiet jobber også med å finne ut om én av de siktede var over eller under kriminell lavalder da ett av overgrepene skal ha skjedd.

Etter pågripelsen er én av de siktede løslatt, mens politiet fremdeles vurderer om de to siste skal fremstilles for varetektsfengsling.

— Foreløpig er det ingen av dem som erkjenner straffskyld. Hva de har sagt i avhør, ønsker jeg ikke å kommentere, sier Lid.

Hun forteller at de gjennom etterforskningen har avdekket et seksualisert ungdomsmiljø, som gjør at de er bekymret.

- Vi ser ukritisk og grenseløs filming av nakenhet og tilsynelatende frivillig seksuell aktivitet, som deles i sosiale medier. De som blir eksponert opplever det svært krenkende, og det har fått helsemessige og sosiale konsekvenser, mens det også for dem som deler dette får konsekvenser, fordi deling av sånt materiale er straffbart, sier Lid.

Rektor: - Overrasket

Aftenposten har vært i kontakt med rektor på Oslo-skolen, der to av de tre pågrepne er elever. Rektor forteller at skolen ble gjort kjent med saken tirsdag formiddag.

- Vi fikk informasjon fra politiet om at to elever var anholdt og siktet, men ingen informasjon om innholdet i siktelsen. Det som angår seksualisert ungdomskultur ble vi først gjort kjent med i VG i dag klokken 14. Denne vinklingen kom helt overraskende på meg.

- Hvordan følger dere opp saken?

-Vi skal ha et møte med politiet i morgen tidlig (torsdag journ.anm). Sammen med politiet vil vi gå rundt i alle klassene på det aktuelle trinnet og informere om det politiet mener vi skal informere om. Så kommer vil til å gi kort informasjon til de øvrige elevene på skolen om det politiet mener vi skal informere om.

Bekymret over grensesettingen

Lid uttrykker også bekymring over at det for dem fremstår som de involverte ikke forstår grensene for hva som er frivillig og lovlig, og hva som ikke er det.

Politiet ønsker ikke å si noe om konkret hvilket miljø det er snakk om, av hensyn til de involverte.

— Vi går ut med saken fordi vi ser på dette som et fenomen utover denne saken. Vi tror ikke det er unikt for dette ene miljøet. Vi er bekymret over denne ungdomskulturen, sier Lid.

I forbindelse med denne saken har politiet sett at ungdommer har filmet og delt videoer med seksuelt innhold. Dette skal både ha skjedd ved fremvisning i klasserom og i sosiale medier.

Går gjennom databeslag

De tre pågrepne er ikke siktet for filming eller deling av seksualisert materiale av barn under 18 år.

— Etterforskningen skal avdekke om de skal siktes for flere forhold. Vi ønsker også tips fra andre som er utsatt for lignende overgrep av disse eller andre personer, sier Lid.

Hun forteller at politiet må gå gjennom telefoner og datamaskiner som er beslaglagt i forbindelse med etterforskningen av saken. I tillegg skal det foretas nærmere 30 vitneavhør.

— Vi ser ikke bort fra at vi i etterforskningen avdekker flere saker. Vi regner det sannsynlig at det kan komme flere anmeldelser på ulike seksuelle overgrep, enten i tilknytning til denne saken eller uavhengig av den, sier Lid.

Thorleif Bruland, som forsvarer én av de siktede, ønsker ikke å kommentere saken.

Det har ikke lyktes Aftenposten å komme i kontakt med forsvareren til den andre personen som fortsatt er i arrest.