- Restaurant og kjøkken er borte

Renovert og pusset opp for 50 millioner. Nå er det ikke noe igjen av restauranten.

Slik så det ut i restaurantens bakgård etter brannen.
Noen flasker vin ble reddet ut.
6N1A6889_doc6nshiuw55mrby49ukd6-GzVKoG6RK9.jpg
6N1A6855_doc6nshk8mcqfogqahdkd4-K2hQmqQ9he.jpg
6N1A6860_doc6nshjtqwv9ylca41kd6-frVPya0dgL.jpg
Dette bildet er tatt torsdag formiddag, og viser at store deler av bygningsmassen er totalskadet.
6N1A6615_doc6nsg2yqpookgtq6jkd4-wZrlELFkS5.jpg
6N1A6561_doc6nsfjovwuusygu2ykd4-0mnXe0F2di.jpg
6N1A6544_doc6nsfhwavi7rk4quykd4-nFaQYz3xrl.jpg
6N1A6540_doc6nsfdov2adk13ujk8kd6-3X88dNPtB4.jpg
_E5A3621-qFrDnLOVor.jpg

Ved 18.45-tiden onsdag kveld begynte det å brenne i Nedre Foss gård i Nordre gate 2 på Grünerløkka i Oslo. Litt etter klokken 21 kollapset deler av taket på den nordre delen av bygget, og i morgentimene kjempet fortsatt brannmannskapene mot flammene.

250 røykdykk

Jarle Gustavsen, brigadesjef i Oslo brann— og redningsetat, fortalte om den store jobben som ble gjort onsdag kveld, gjennom natten og utover dagen på torsdag.

Se video:

Det ble en kamp for å klare å redde det som kunne reddes. Brannvesenet skar hull i taket og lagde branngater, for å slippe ut den varme røyken og gassene som kunne antenne andre deler av bygningen.

Mens flammene sto opp av taket, kunne man se brannmannskapet som jobbet like ved siden av flammene. En brannmann sto like ved og jobbet, samtidig som en vegg kollapset.

Saken fortsetter under videoen.

— Det kan nok ha sett mer dramatisk ut enn det faktisk var. Vår førsteprioritet er alltid sikkerheten til våre egne mannskaper, sier brigadesjef Gustavsen.

Mannskap fra nabokommunene ble bedt om hjelp. I tillegg til brannen på Nedre Foss gård, brant en skole på Mortensrud.

Det ble gjort rundt 250 røykdykk i løpet av kvelden og natten. Flere kilometer med slanger ble lagt ut. En egen container ble fraktet ut til stedet for å kunne fylle på flaskene med luft igjen, mens brannvesenet også måtte jobbe på stedet med å bytte ut slitte kjeder i motorsagene som ble brukt til å skjære hull i taket.

Krever teknisk ekspertise

— Dette er usedvanlig tragisk, sier byantikvar Janne Wilberg til Osloby. Hun står foran ruinene av Nedre foss gård med en alvorlig mine.

- Tror du noe kan reddes?

Byantikvar Janne Wilberg

— Det håper jeg. Vi vil ha en viktig gjennomgang med eierne, plan- og bygningsetaten og forsikringsselskapet. Dette krever teknisk ekspertise.

— Det som er gledelig er at det står mer igjen av bygget enn det vi fryktet.

Den sørligste delen av bygningen står fortsatt, og er relativt uskadet, sett fra utsiden. Mot nord ligger et bakbygning som inneholder et destilleri og et mikrobryggeri. Dette ser ut til å være ganske inntakt.

Les også

Se bildene fra branndramaet på Grünerløkka

Kjøkken og restaurantdel totalskadet

— Brannen er slukket, nå ryker det fra ruinene. Hele den nordre delen er brent ned, den delen som inneholder restauranten, kjøkkenet og chambre separe. Kjøkkenet er totalt skadet og utbrent, sier Aftenpostens fotograf Rolf Øhman som har vært inne i restauranten flere ganger.

— Hele restaurantdelen fra første etasje opp til loftet er utbrent, så det betyr at baren i andre etasje også er borte.

— Murveggene står, men alle trekonstruksjoner er borte, og taket har kollapset.

Glede snudd til sorg

Restauranteier Nevzat Arikan er mannen som sto bak hele oppussingsprosjektet. For to dager siden kåret Oslobys lesere Nedre Foss Gård til årets beste nykommer.

— Nedre Foss Gård er jo et utrolig vakkert sted, med et unikt tilbud. Bare se på utformingen, mikrobryggeriet, uteplassen, detaljene. Om et par år er dette en institusjon uten like i Oslo, sa Nevzat da han fikk vite om utmerkelsen.

I går gikk livsverket opp i flammer. Osloby har prøvd å komme i kontakt med Nevzat, men han ber om forståelse for at han ikke vil uttale seg til media nå.

I morgentimene, torsdag, er det fortsatt arbeid på branntomten.Brannen er under kontroll, men det pågår fortsatt slukkingsarbeid og ryker fra ruinene.

— Bygningen virker totalskadd. Det er fortsatt mange biler på stedet og det pågår fortsatt slukningsarbeid, melder Oslobys reporter, Olav Eggesvik, på stedet.

Dramatiske timer:

Les også

Deler av Nedre Foss gård på Grünerløkka totalskadet i brann

6N1A6881_doc6nshj6ws0jl1e2lftkd6-S_xervptTk.jpg
Nedre Foss Gård før brannen
Nedre Foss Gård.