Oslo

Indian Summer i Sør-Norge denne uken

Denne uken kommer sommeren tilbake, igjen. Enkelte steder i Sør-Norge og Midt-Norge kan temperaturen krype opp mot 20 grader.

Lav kveldssol over Bogstadvannet i Oslo søndag ettermiddag. Denne uken vil finværet vedvare Østafjells - og temperaturen vil stige. Utover i uken blir det smak av sommer også i Midt-Norge. Foto: Stein Bjørge

 • Robert Gjerde
  Journalist
 • Helle Aarnes
  Journalist

Høstferien er over i Oslo og Akershus, men skoleelever i innlandsfylkene og i Midt-Norge, som har høstferie i neste uke, kan glede seg over en smak av sommer.

Lørdag møtte Aftenposten søsknene William (10), Sofia Laugerud Rosewell (8) og lillebror Henrik (2) på høstferietur i Nordmarka i Oslo. De skulle egentlig til England, men da London-flyet ble kansellert ble det i stedet skogstur.

– Det var fint og hyggelig, selv om vi ikke hadde med så mye godis, var budskapet fra søskenflokken.

Nå kan imidlertid ferierende skoleelever glede seg over fint vær.

– Døgnmiddeltemperaturen Østafjells vil være på over 10 grader i neste uke. Det er godt over normalen, sier meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meterelogisk institutt.

Meteorologene varsler temperaturer mellom 14 og 17 grader flere steder på Østlandet. På steder der solen slippe godt til, kan temperaturen krype opp mot 20 grader. Årsaken er sørlige vinder som trekker med seg varmluft langt sørfra. Dette vil gi stigende temperaturer i Sør-Norge, ifølge meteorologen.

Les også

LES OGSÅ: Oslo har en egen bybonde. Han skal dyrke urter og grønnsaker på tak ved Jernbanetorget.

Bra vær hele uken

Godværet vil holde seg gjennom hele uken og frem til midten av oktober.

– Fra midten av uken vil også Møre og Romsdal og Trøndelag nyte godt av sol og høyere temperaturer, sier Moxnes.

Vestlandet, sør for Stadt, vil imidlertid få en god del regn neste uke. Særlig tirsdag kan bli regnfull. Sørlige vinder vil også gi høyere temperaturer på Vestlandet, men også pålandsvind med påfølgende lavtrykk og en god del regn.

Også i Nord-Norge vil temperaturen stige, nedbøren vil avta, selv om det ikke blir like varmt som sørpå.

– Kakaoen hjalp mye, forteller fornøyde turgåere ved Vettakollen lørdag ettermiddag. Foto: Olav Olsen

Bare Kvikklunsj

Men tur i Nordmarka var fint også lørdag.

– Vi hadde bare med en Kvikklunsj, og den liker jeg ikke. Men jeg spiste den likevel, sier Sofia, og legger til:

– Kakaoen hjalp mye! Jeg elsker denne turen, sier hun, lett oppstemt.

Mamma Annette Laugerud beretter om tidvis sviktende moral i gruppen underveis. Formen er derimot stigende i nedoverbakkene under Vettakollen.

Det er her, en kort gåtur fra T-banen selv for de minste, at den nyeste ubemannede overnattingshytten til Turistforeningen er åpnet. Den er tegnet av Snøhetta.

Les også

LES OGSÅ: Værrekorden fra 1947 ble slått i år

... men Minecraft er gøyere

Om han måtte velge mellom landskaps-dataspillet Minecraft og ekte tur, ville Minecraft gått av med seieren, røper William.

– Der vi drakk kakaoen hadde noen hugget masse trær og det var en stor skrent der vi kunne klatre, sier han, og ser ikke ut til å mistrives.

Tre snakkesalige barn og to fornøyde voksne. Mer kan en småbarnsfamilie knappest håpe på, den siste helgen av høstferien. Været var fint, kakaoen var varm og bare den ene skosålen falt av underveis. Den andre holdt nesten hele veien tilbake.

Og alle var enige om at det hadde vært en fin tur.

Les mer om

 1. Oslo
 2. Tur
 3. Marka
 4. Norge
 5. Vær
 6. Turistforeningen